Gyártósor Így segít a kiterjesztett valóság a gyáriparban

Így segít a kiterjesztett valóság a gyáriparban

autopro.hu/D.Á. | 2023.12.03 08:16

Így segít a kiterjesztett valóság a gyáriparban

Fotó: Pixabay

A kiterjesztett valóságot (Augmented Reality – AR) használó megoldások piaca 15,2 milliárd dollár volt 2021-ben, 2028-ra pedig át fogja lépni a 90 milliárdot. Ebből tisztán látszik, hogy a vállalatok komolyan fektetnek ebbe a haladó szemléletű technológiába, de miért ilyen fontos innováció ez, és hogyan lehet maximálisan kiaknázni?

Hirdetés

Adrian Wood, a Delmia stratégiai üzletfejlesztési területének vezetője közelebbről is megvizsgálja, hogyan válhat a technológia a gyáripar fontos részévé a következő években. A gyáripari szereplők számos kihívással küzdenek manapság a munkaerőt tekintve. Először is a dolgozói állomány öregszik, és számos kritikus fontosságú képesség és tudás veszik el, ahogy az emberek elhagyják a munkahelyüket. A kilépők helyére a gyártók megpróbálnak fiatalokat csábítani, akiket aztán minél hamarabb igyekeznek betanítani anélkül, hogy az a biztonság vagy a termékek minőségének rovására menne. A probléma ezzel főleg a komplex gyártási és összeszerelési munkákat igénylő területeken adódik, valamint a magasan szabályzott, szigorú sztenderdek szerint működő iparágakban. De hogyan segíthet az AR?

Fogja a kezünket az egész gyárban

Képzeljük el, hogy egész nap van mellettünk egy coach és egy asszisztens, miközben végezzük a napi feladatainkat, akik folyamatosan segítséget nyújtanának a tevékenységünkhöz, hogyan végezzük azt biztonságosan, milyen kockázatok léphetnek fel, majd kiértékelik a teljesítményünket. Lehetetlen luxusnak tűnik ez, pedig az AR lényegében ezt csinálja – útmutatást és segítséget ad bármilyen feladathoz valós időben, digitálisan kiterjesztve a valóságban látottakat. Például lehetséges összeszerelési útmutatókat vetíteni digitális 3D-s modellekből egyenesen a munkadarabokra, vagy megjeleníteni a digitális képmást egy képernyőn, megmutatva a dolgozónak, pontosan mit is kell tennie.

Az összeszerelés támogatásán túl láthatjuk az AR-t még

  • összeszerelt termékek minőségellenőrzése során – észre lehet venni és kezelni lehet hibás kivitelezést megbízhatóan és pontosan, a gyártási folyamat minden lépése során,
  • beszállítói termékek átvételkori vizsgálatánál – meg tudunk győződni az alkatrészek minőségéről, mielőtt bevezetjük őket a termelésbe,
  • támogatást nyújtani a karbantartásban – biztosabbá válik az ellenőrizendő pontok vizsgálata, és automatizálható az elemzések, dokumentációk készítése.

Mindezek egyik legnagyobb előnye az előkészületekhez szükséges idő drasztikus csökkenése, mielőtt az operátorok megkezdhetik a munkát. Csökken továbbá a hibák száma is, mivel a dolgozók pontos utasításokat kapnak minden feladat előtt. Összességében a termelési mutatók nőni fognak, az operátorok pedig jobb képességeket szereznek gyorsabban, hiszen tulajdonképpen folyamatosan képzés alatt állnak a munkahelyen.

Biztosan megtérül

Számos különböző felhasználásban bizonyíthatja be a kiterjesztett valóság, hogy értékes befektetés lehet a gyárak számára sok iparágban. A vállalatok általában azonnali növekedést érnek el olyan kulcsfontosságú gyártási számokban, mint a minőség emelkedése a hibázási lehetőségek akár 90 százalékos visszaszorítása által, vagy egyes iparágakban 20-80 százalékos időspóroláson keresztül a lecsökkent normaidőknek köszönhetően. Ezen kívül lehetséges még a dolgozók biztonságának növelése a veszélyes vagy nehéz gyártási folyamatok során, ami a munkahelyi balesetek, és ezek által a biztosítási költségek csökkenéséhez vezet.

Az AR egy kulcsfontosságú eszköz a gyáripari szereplők kezében a gyáraik fejlesztéséhez és ahhoz, hogy modern körülményekkel csábítsák magukhoz a jövő munkaerejét – áll a Manufacturing Tomorrow cikkében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink