Gyártósor Így fokozható a préssor termelékenysége ipari PC-alapú rendszerrel

Így fokozható a préssor termelékenysége ipari PC-alapú rendszerrel

autopro.hu | 2021.04.29 10:20

Így fokozható a préssor termelékenysége ipari PC-alapú rendszerrel

A Beckhoff PC-alapú automatizálási technikájával optimalizálták az Aotto automatizált préssorának gyártási folyamatát. | Fotó: Beckhoff

A kínai Aotto rendszerintegrátor egyik gyártósorán található prés- és stancológépeinek összehangolt együttműködését a Beckhoff PC-alapú automatizálási technológiájával biztosítja. Az összes beépített eszköz, az AM8000 szervomotorokat is beleértve, EtherCAT-hálózatba van kapcsolva. A mozgásvezérlésért felelős és a központi vezérlőrendszer szerepét betöltő ipari PC hibabiztos működést, optimalizált termelési folyamatot és maximális termelékenységet biztosít.

Hirdetés

Az automatizált présrendszerek lehető legnagyobb termelékenységének eléréséhez kulcsfontosságú a jól megtervezett adagolási technológia. A kínai Jinan gazdaságfejlesztési zónában székelő Aotto Automation Co. Ltd. vállalatnál jól tudják ezt, ezért úgy döntöttek, hogy új, rugalmas, automatizált stancolási eljárással korszerűsítik a már meglévő többállomásos préssort. Az üzem „lelke“ egy automatizált adagolórendszer, amely egy stancológépből, egy három-koordinátás adagolórendszerből, egy optikai munkadarab-azonosító rendszerből és intelligens szekvenciális vezérlő alrendszerből felépülő többállomásos présrendszer gerince.

Optimalizált folyamatciklusok, hatékonyabb működés

A stancolás több lépésben történik, négy vagy öt állomáson. Az automatizált többállomásos adagolórendszer a présgépek termelési ciklusához igazodik, fokozva a teljes feldolgozósor hatékonyságát. Az Aotto a teljes gyártósort a Beckhoff termékeivel megvalósított vezérlőrendszer segítségével optimalizálta, beleértve az összes folyamatciklust, valamint az állásidő minimalizálását.

A préssor vezérlőállomása a kezelőfelületet biztosító, CP2916 típusú többérintéses vezérlőpanellel.

A préssor vezérlőállomása a kezelőfelületet biztosító, CP2916 típusú többérintéses vezérlőpanellel. | Fotó: Beckhoff

A présállomások adagolórendszerének mozgásvezérlését egy C6930 típusú, szekrénybe épített ipari PC biztosítja. A PLC-funkciókat, a többtengelyes NC PTP mozgássorozatokat és a bütyköstárcsákat a TwinCAT 3 automatizálási szoftver vezérli. Az így kialakított rugalmas és könnyen bővíthető mozgásvezérlő rendszer intuitív kezelőfelületét egy CP2916 típusú, beépített többérintéses vezérlőpanel alkotja. A teljes gyártósort vezérlő C6930 típusú ipari számítógép lenyűgöző számítási teljesítményét jól tükrözi, hogy rendkívül sokféle feladatot képes kezelni:

  • az egyes állomások közötti anyagtovábbítás során az AM8000 típusú szervomotorok szinkronizált vezérlését;
  • az adagoló és a présgép közötti bütyköstárcsa vezérlését;
  • a teljes gyártósor ellenőrző figyelését;
  • a kezelőfelülettel (HMI) való kommunikációt.

Hálózattervezés egyszerűen, EtherCAT segítségével

A gyártósoron belüli adatátvitel EtherCAT protokollal történik, EtherCAT terminálokon, IP67-es védettségű EtherCAT Box modulokon és TwinSAFE terminálokon keresztül. A rendszer kifejezett előnye, hogy a topológiája szabadon megválasztható és a vonalak, elágazások és leágazások kombinálhatók. A megfelelő EtherCAT-csatolókba eleve be vannak építve a szükséges interfészek, azaz nincs szükség további kapcsolókra. A C6930 típusú központi ipari PC EtherCAT hálózaton keresztül közvetlenül kommunikál az egyes présállomások helyi vezérlőivel.

Az autóipari beszállítók számára többállomásos préssoron gyártják a préselt alkatrészeket.

Az autóipari beszállítók számára többállomásos préssoron gyártják a préselt alkatrészeket. | Fotó: Beckhoff

Az a tény, hogy az EP-sorozatú, IP 67-es védettségű be-/kimeneti modulok az adott állomás gépágyán lévő szerelősínre rögzíthetők, jelentősen csökkenti a telepítési költségeket. A vezérlőelemeket közvetlenül az egyes állomásokra telepítették, ami megkönnyíti a hardver- és szoftverkarbantartást is. A teljes rendszer vezérlőszoftvere emellett egy vezérlő számítógépbe van integrálva, így a termelésirányítási rendszerrel optimalizálható a termelés hatékonysága.

Nagy teljesítőképességű hajtástechnika egykábeles technológiával

A többállomásos automatizált adagolósor a járműipari gyártósorokon legelterjedtebben használt alkatrészadagoló rendszer. Működése X-Y-Z tengelyű, három-koordinátás formátumon alapul, és gyors, rendkívül hatékony gyártási ciklusok jellemzik. A munkadarabokat két megfogókar emeli fel és továbbítja szinkronizált ciklusokban állomásról állomásra. Az erre a célra használt AX5000 típusú szervohajtások és AM8000 típusú szervomotorok szinkronizáltan végzik a megfogási műveleteket, és egyszerre táplálják a két megfogókart. Az utóbbiak nem csak a normál gyártási folyamat során mozognak szinkronban, hanem hirtelen áramkimaradás esetén is a rendszer újraindításáig összehangoltak maradnak, így megakadályozható, hogy a két kar aszinkron mozgása miatt az anyag deformálódjon.

A Beckhoff hajtástechnikájával az Aotto az egykábeles technológia (OCT – One Cable Technology) előnyeit is kamatoztathatja. Az egykábeles (OCT)-technológia lényege, hogy az energiaellátást és visszacsatoló jeleket egyetlen szabványos motorkábelen viszi át. Ezzel jelentősen csökkenthetők az üzembehelyezési és anyagköltségek, valamint a hibás bekötés kockázata.

Kiemelt Partnereink