Gyártósor Így fokozhatja a mesterséges intelligencia a gyártás hatékonyságát

Így fokozhatja a mesterséges intelligencia a gyártás hatékonyságát

autopro.hu/P.B. | 2021.04.02 08:23

Így fokozhatja a mesterséges intelligencia a gyártás hatékonyságát

Fotó: Pixabay

Az Ipar 4.0 mára már több, mint egy hívószó: a valóság. Ugyan ez már a koronavírus-járvány előtt is így volt, de a járvány jelentősen felgyorsított több olyan folyamatot, ami összességében jót tesz a gyáriparnak. A mesterséges intelligencia is egyre elterjedtebb technológia.

Hirdetés

Egy évvel ezelőtt, a koronavírus-járvány kirobbanása után az Ipar 4.0-ás technológiák felfutását éltük. Néhány hónap alatt aki csak tudta, beköltöztette a világát az online térbe. A Manufacturing Global című szaklapban Jonathan Whiteside, a Dept vezető technológiai tanácsadója úgy foglalta össze a helyzetet, hogy 2020-ban három hónap alatt annyit fejlődött a világ digitalizáció terén, mint máskor tíz év alatt.

Whiteside összegyűjtötte a mesterséges intelligencia három legfőbb használati területét a gyáriparban, kifejtve azt is, melyik milyen előnyökkel jár a gyártók számára.

Keresletalapú tervezés és gyártás

A gépi tanulás képes az adatelemzés automatizálására és az adatok mintázatának felismerésére, az emberi agyhoz képest sokkal gyorsabban. A McKinsey felmérése szerint a mesterséges intelligencia alapján működő előrejelzések a hibák 30-50 százalékát szűrik ki, aminek köszönhetően 10-40 százalékkal csökkenek a raktározási költségek, és 65 százalékkal a hibásan, feleslegesen legyártott termékek száma. A technológiának hála a gyártók a kereslethez igazíthatják a legyártott termékek volumenét.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy szinte minden iparágban alkalmazzák ezt a technológiát. A kereslet-előrejelzés alapján történő gyártás a leginkább az előrecsomagolt termékeket készítő vállalatok számára hasznos.

A gépi tanulás átalakította azt is, hogy éppen mit gyártanak a vállalatok, tulajdonképpen létrejött az egyedi igények szerint való tömeggyártás.

Fejlesztés és karbantartás

A másik nagy terület, amiben a mesterséges intelligencia komoly fejlődést hozott a gyártók számára, az a karbantartás. A nem tervezett leállások jelentik a legnagyobb költségkiesést egy gyár számára, így az, hogy a gépek állapota folyamatosan ellenőrizhető, és ezáltal a karbantartások tervezhetővé váltak, óriási előrelépést hozott.

A szenzorok terjedésével egyre apróbb részletek alapján, egyre pontosabban határozható meg, hogy melyik gyártósoron vagy eszközön mikor lesz szükséges a javítás.

Kommunikációs stratégiák

Talán meglepő, hogy Whiteside ezt a területet azonosította harmadikként a mesterséges intelligencia legfontosabb alkalmazásai között. Ugyanakkor azzal, hogy a chatbotok átveszik a hívásközponti munkatársak feladatát, a problémákkal, reklamációkkal foglalkozó alkalmazottak az új ügyfelek keresésére fordíthatják idejüket.

A felhőszolgáltatások, az 5G és az egyre bővülő adatbázisoknak hála az ilyen chatbotok egyre komplexebb feladatokat tudnak megoldani az ügyfélszolgálat területén.

A járvány tanulsága

Annak ellenére – hogy érthető módon – a brit gyártók 95 százaléka mondta azt egy felmérésben, hogy a koronavírus negatív hatással volt a cégükre, 82 százalékuk felkészültnek érzi magát egy újabb, hasonló kihívásra. A cégek, ahol csak tudták, digitalizálták működésüket, ebből pedig sok előnyük származik.

Kiemelt Partnereink