Gyártósor Így állhatnak helyt a robotok extrém hőmérsékleti viszonyok között is

Így állhatnak helyt a robotok extrém hőmérsékleti viszonyok között is

autopro.hu/V.M. | 2021.02.07 12:23

Így állhatnak helyt a robotok extrém hőmérsékleti viszonyok között is

Fotó: KUKA

Amellett, hogy a robotokkal hosszabb távon költséget lehet megtakarítani és a munkaminőség javítható, alkalmasak az emberek kiváltására a veszélyes feladatok elvégzésében. Ezenkívül egyre kevesebb ember hajlandó extrém környezetben dolgozni, így érhető, hogy miért keresik a robotok alkalmazásának lehetőségét a vállalatok egy bővülő köre, mikor például raklapok mozgatásáról vagy öntödei feladatokról van szó.

Hirdetés

A robotok már ma is alkalmasak egy sor veszélyes munka elvégzésére. Például kemencékből emelhetnek ki hőkezelt termékeket, illetve a cellák tartalma miatt veszélyes akkumulátorokat szerelhetnek össze.

A robotok jellemzően jobban teljesítenek a nagyobb precizitást igénylő, repetitív munkákban, valamint a veszélyes anyagok kezelésében. Ezáltal segítenek a munkaerőhiány mérséklésében, egyúttal a jobb gyártási minőség elérésében.

Ugyanakkor természetesen a technológiának is megvannak a maga korlátai. Az extrém hideg például lelassítja a robot mozgását, áramerősség- és nyomatékérzékelőit pedig akadályozza a megfelelő működésben. Ez különösen igaz azokra, melyek ízületeiben olaj helyett zsír van, a zsír ugyanis keményebbé válik a hideg hatására, ami ellenállást kifejtve nehezíti a robot mozgását. A gép a megnövekedett ellenállást pedig a motorok nyomatékának és áramerősségének növelésével próbálja ellensúlyozni.

A zsírozást használó robotokat el lehet látni egyfajta fűtött köpennyel, ami azonban költségnövelő tényező, akadályozhatja a robotot a mozgásában, idővel elhasználódik, emellett pedig hő- és páraforrás lehet egy hidegnek tervezett munkakörnyezetben.

Az olaj viszkozitása ugyancsak lecsökken hideg hatására, ám kevésbé, mint a zsíré. Az olajt használó gépeknél a mozgási ellenállás növekedését egy speciális szoftver érzékelheti a nyomaték és az áramerősség hideg miatti növekedésének észlelésén keresztül, amire válaszként elindíthat egy „felmelegítési” ciklust, mely során a robot valamelyest lassabban mozog, míg nem a csuklók alkatrészeinek súrlódása üzemi hőmérsékletre nem melegíti azokat. A megoldás szükségtelenné teszi a hőszigetelő köpenyek alkalmazását.

Az utóbbi technológiát hasznosítja például a KUKA KR Quantec PA Artic raklapmozgató robotkarja is, ami mínusz harminc Celsius fokon is megőrzi működőképességét.

Forróságban más követelmények, hasonló megoldások

Extrém forró környezetben a robotok alacsonyabb nyomatékkal és áramerősséggel működhetnek, ugyanakkor hőpajzsok, hővisszaverő bevonatok és speciális szigetelések alkalmazása lehet szükséges.

E megoldásoknak köszönhetően ma már elérhetőek a piacon olyan berendezések, amik az extrém forró viszonyok között, például fémöntőüzemekben is probléma nélkül megállják a helyüket.

Kiemelt Partnereink