Gyártósor Húsz éve gyártja az Audi az A4-et

Húsz éve gyártja az Audi az A4-et

autopro.hu | 2014.11.20 08:50

Húsz éve gyártja az Audi az A4-et

Ez eddig eladott több mint hatmillió példányával az A4 az Audi legsikeresebb modellcsaládjának számít.

Hirdetés

– Amikor húsz évvel ezelőtt leváltotta Audi 80 családot, nagyon rövid idő alatt bestsellerré vált. Az újdonság gyors sikere a márka történelmének legmeredekebb felfutású sorozatgyártását eredményezte – mondja Hubert Waltl, az igazgatótanács termelésért felelős tagja.

Ingolstadtban a 2013-as évben a prémiumgyártó 576 680 autót épített, ennek egyharmadát alkották az A4 Limousine, Avant és allroad quattro modellek. Több mint negyvenezer további A4 Limousine gördült le a gyártósorról a neckarsulmi üzemben, amely a negyedik generáció 2007-es rajtja óta az úgynevezett fordítókorong-koncepció jóvoltából Ingolstadttal osztozik a típus gyártásán. Ezenkívül az márka már helyben is építi az A4-et a kínai, az indiai és az indonéziai piacok számára.

A nagy darabszámban értékesített A3 modellek mellett az A4 az ingolstadti fő gyár második tartóoszlopa, a vállalat munkatársai itt naponta több mint 700 példányt készítenek.

Jelenleg az ingolstadti telephely az A4 ötödik generációjának 2015-ben kezdődő gyártására készül fel, addig ugyanis még számos építési munkálat és modernizációs lépés szükséges. A gyárterület északi részén, az új karosszéria-gyártó csarnokban például több mint 1300 berendezést – köztük robotokat és hegesztőgépeket – helyeznek üzembe.

Eddig több mint hatmillió ügyfél döntött valamelyik A4 modell mellett a család 1994 novemberi piaci bevezetése óta, csupán az aktuális (2007 óta elérhető) nemzedékből már több mint kétmillió példányt szállított ki a vállalat. Különösen Kínában, Németországban és az USA-ban nagy a kereslet az Audi A4 iránt, 2013-ban például minden ötödik Németországba kiszállított Audi ebből a modellcsaládból származott.

Magyarországon az elmúlt húsz esztendőben 10 706 modell talált gazdára. Az ingolstadti prémiumgyártó kínálatából a hazai piacon a legkeresettebb négykarikás modell az Audi A4 család. A legtöbbet, közel 900 darabot 2008-ban szállította ki az importőr vásárlóinak.

Kiemelt Partnereink