Gyártósor Hulladék acéllal zöldítenék az autókat

Hulladék acéllal zöldítenék az autókat

autopro.hu/S.A. | 2023.07.28 11:22

Hulladék acéllal zöldítenék az autókat

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Világgazdasági Fórum (WEF) és a McKinsey által életre hívott Circular Cars Initiative (Körforgásos Autók Kezdeményezés) szerint az acélgyártás szén-dioxid-mentesítése kritikus a fenntarthatóság szempontjából, mivel a járművek tömegének 50–65 százalékát teszi ki acél és a gyártási anyagfelhasználásból eredő károsanyag-kibocsátásuknak 30-40 százalékáért felelős.

Hirdetés

Érdekes módon a WEF és a McKinsey által az acélgyártás szén-dioxid-mentesítésére javasolt technológiák között szerepel a „több hulladék használata” Emellett a jelentés javasolja „az elektromos ívkemencék (EAF) használatát acélgyártáshoz, és a jelenlegi ipari szabványokhoz képest nagyobb arányú selejt vagy hidrogénalapú közvetlen redukált vas (DRI) használatát.”

A kezdeményezésben foglaltak teljesülését fogja elősegíteni, hogy a globális acél- és bányászati óriás, az ArcelorMittal európai részlege nemrég megállapodást kötött a hengerelt fémtermékeket gyártó egysége és a Gestamp Tier 1-es autóipari beszállító között „az autóipari ellátási lánc környezeti fenntarthatóságának biztosítása érdekében”.

A megállapodás jelentős hatással van az autóiparra nézve. Az együttműködés elsődleges célja az acélhulladék újrahasznosításának elősegítése és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, magas hulladéktartalmú termékek kereskedelmi méretekben történő előállításának ösztönzése, amely kielégíti az autóipar környezettudatos megoldások iránti növekvő keresletét.

„Zöld” útra léptek a partnerek

Az ArcelorMittal 59 millió tonna acélt termelt 2022-ben, és 15,8 százalékkal több acélt szállított ki 2023 első negyedévében, mint 2022 azonos időszakában. Az acél újrahasznosítása érdekében tett erőfeszítései rohamosan bővülnek, a vállalat több fémhulladékkal foglalkozó céget is felvásárolt az elmúlt időszakban.

A cég 2022 márciusában felvásárolta a skót John Lawrie Metals-t, 2022 májusában a német ALBA Electronics Recyclinget, az ALBA Metall Süd Rhein-Maint és az ALBA Metall Süd vállalatot, 2022 decemberében a lengyel Zlomex-et, valamint az év vége előtt a holland Riwald Recyclinget.

Miközben az ArcelorMittal 2022 márciusában megvásárolta első fémhulladékkal foglalkozó cégét, ugyanebben a hónapban a Gestamp leszállította az első tonna XCarb újrahasznosított és megújuló módon előállított acélt. Az elektromos ívkemencével készült alapanyag legalább 75 százalékban hulladékot tartalmaz – számolt be az Automotive Manufacturing Solutions.

Siker koronázta az első teszteket

2022 júliusában az ArcelorMittal és a Gestamp sikeresen tesztelte az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és a magas hulladéktartalmú acélok használatát olyan autóalkatrészekben, amiket Európa-szerte értékesítenek. Ez utat nyitott az alacsony szén-dioxid-kibocsátású acélok szélesebb körű elterjedéséhez az autóiparban.

A Gestamp a fenntartható mobilitás megteremtésére irányuló törekvéseit a 2023. júniusi befektetői napján mutatta be. A törekvések része, hogy igyekeznek támogatni az OEM-eket a fémalkatrészek tömegét csökkentő mobilitási megoldásokra való átállásban. Az acélhulladék másodlagos nyersanyagként történő újrahasznosítása összhangban van azzal a hosszú távú globális céllal, hogy elérjék a nettó nulla kibocsátású autót.

Fontos az együttműködés

Felismerve az ellátási lánc partnerei közötti együttműködés fontosságát, az ArcelorMittal és a Gestamp is elismeri, hogy ez a megbízhatóság a legjobban közös erőfeszítésekkel érhető el.

„Az alacsony károsanyag-kibocsátású acéltermékek előállításához használt jó minőségű, fogyasztás előtti hulladék, amelynek eredete, minősége és feldolgozása nyomon követhető, lehetővé teszi a Gestamp számára, hogy másodlagos nyersanyaggal biztosítsa a körkörös ellátási láncot ügyfeleinek” – mondta el Ernesto Barceló, a Gestamp környezetvédelmi és fenntarthatósági célokért felelős vezérigazgatója.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink