Gyártósor Hol kezdjük a mesterséges intelligencia használatát?

Hol kezdjük a mesterséges intelligencia használatát?

autopro.hu/P.B. | 2021.09.14 14:18

Hol kezdjük a mesterséges intelligencia használatát?

Fotó: Pixabay

A feldolgozóipar és a gyártás különösen nagy szerepet tölt be a magyar gazdaságban, ezért húsbavágóan fontos kérdés, hogyan tehetőek hatékonyabbá az ezzel foglalkozó vállalatok. Az adatközpontúvá válásra és a mesterséges intelligencia használatára való áttérés lehetőséget teremt a cégek fejlődésére.

Hirdetés

Az amerikai Purdue Egyetem felmérése ugyan Indiana államra, és nem Magyarországra vonatkozik, ám a fő megállapítása – miszerint az állam fejlődéséhez a mesterséges intelligencia és a gyártó cégek adatalapú működése sokat tenne hozzá – általánosítható. A felmérés arra is kitért, hogy az új technológiákat még nem használók sem zárkóznak el a tanulástól, 36 százalékuk pedig kifejezetten nyitott az új tudásra.

Egy nagyon értékes eszközön ülnek, amelyet információvá kell alakítaniuk - mondta Ragu Athinarayanan, a tanulmány vezető kutatója az adatbázisokról. A cégek egyszerűen nem tudják, hol és hogyan kezdjék el a mesterséges intelligencia használatát – tette hozzá. Athinarayanan szerint a megfelelő platform létrehozása az egyik legnagyobb kihívás.

Van még mit tanulni

A Purdue kutatását egy 2019-es országos tanulmány ihlette, amely szerint a megkérdezett amerikai gyártók 87 százaléka két éven belül tervezi a mesterséges intelligencia alkalmazását. A kutatás szerint Indiana államnak fel kell pörgetnie az átállást – írja az Industry Week.

A kutatók szerint még mindig kicsit elvont terület a mesterséges intelligencia és az adatközpontú működés a cégek számára – főleg a kisebb vállalkozások esetében igaz ez a megállapítás. Éppen ezért tanfolyamok indítására, oktatásra van szükség – ez az állítás Magyarország esetében éppoly igaz lehet, mint Indiana államban, ahol a kutatás 500 helyi kkv megkérdezésével készült.

Kiemelt Partnereink