Gyártósor Hibamentes gyártást ígér a Bosch mesterséges intelligenciája

Hibamentes gyártást ígér a Bosch mesterséges intelligenciája

autopro.hu/H.J. | 2021.03.04 10:20

Hibamentes gyártást ígér a Bosch mesterséges intelligenciája

Fotó: Bosch Media Service

Mesterséges intelligencián alapuló rendszert fejlesztett a Bosch Mesterséges Intelligencia Központ. A technológia már a gyártás korai szakaszában észleli a gyártási folyamat rendellenességeit és meghibásodásait – csökkentve a hibás alkatrészek számát és javítva a termékek minőségét.

Hirdetés

Michael Bolle, a Bosch digitális és technológiai igazgatója elmondta, hogy a mesterséges intelligencia használata hatékonyabbá, termelékenyebbé, és környezetbarátabbá teszi a gyárakat, illetve hozzájárul a jobb minőségű termékek előállításához. Az új mesterséges intelligencia-alapú rendszer milliókat takaríthat meg az üzemeknek – a vállalat becslése szerint évente akár egy-két millió euró közötti összegeket is. A különféle iparágakban a legnagyobb költségmegtakarítási potenciál a mesterséges intelligencia által támogatott termelésben rejlik.

A gyártó a technológiát idén vezeti be világszerte mintegy 50 erőátviteli berendezéseket gyártó üzemében – a több mint 800 összekapcsolt gyártósorról naponta mintegy egymilliárd adatüzenetet tárolnak majd különféle elemző platformokon. A Bosch ezt követően azt tervezi, hogy a mesterséges intelligencia-megoldást további 240 üzemében telepíti. A vállalat a megszerzett tapasztalatokat és technológiai know-how-t is felhasználja, és beépíti a gyártáshoz szükséges új mesterséges intelligencia-technológiák fejlesztésébe.

A rendszer javítja a termelést és fejleszti a termékeket

Az új mesterséges intelligencián alapuló elemző platform kísérleti felhasználója a Bosch Mobility Solutions üzleti szektora. Az elkövetkező néhány évben a vállalat mintegy 500 millió eurót fektet be a digitalizálás és a csatlakozás előállításába. A várható megtakarítás pedig kétszer olyan magas lesz – 2025-re nagyjából egymilliárd euró.

A program szerves része a mesterséges intelligencia használata. A projektben részt vevő fejlesztők és részlegek a Bosch Connected Industry Nexeed Manufacturing Execution Systemjét (MES) használják a különböző forrásokból származó adatok valós időben történő automatikus összegyűjtésére, feldolgozására és elemzésére. A gépek szenzoradatai segítenek meghatározni a gyártási folyamatok széles skálájának ingadozásait. A Nexeed Industry 4.0 szoftver „lefordítja” és megjeleníti az adatokat és kódokat, a mesterséges intelligencia alapú rendszer pedig javaslatot tesz a probléma javítására.

Az elemzés során egyedileg konfigurált és a helyi felhasználási esetekhez igazított műszerfalak segítenek a folyamatok jobb megértésében – ez a beállítás megkönnyíti a hibák lehetséges okainak felkutatását. Emellett a gépek és a futószalagok önadaptáló folyamatai is integrálhatók – például, ha egy furat eltér a meghatározott elhelyezkedésétől, akkor a rendszer önállóan kezdeményezi a probléma kijavítását. A mesterséges intelligencia alapú rendszer működését ezenkívül különféle kamerák is segítik, amelyek a gyártósorok mentén helyezkednek el, és mindvégig rögzítik a gyártási folyamatot – a rendszer a megtanult minták alapján azonosítja az eltéréseket, és azonnal lehet korrigálni azokat.

A gyártási potenciál felszabadítása MI segítségével

Bosch AI Future Compass nevű felmérése kimutatja – annak ellenére, hogy a német vállalatok többsége látja a mesterséges intelligencia nyújtotta potenciált, csupán minden hetedik cég alkalmazza a technológiát az Ipar 4.0-s fejlesztésekben. Emellett a kutatás azt is megmutatja, hogy a résztvevők többsége azt szeretné, ha a mesterséges intelligencia több területen is megjelenne az iparban – például az autógyártásban vagy a repülőgépgyártásban.

A Bosch már teljes mértékben elkötelezett a mesterséges intelligencia iránt. A gyártási műveletek során a technológia segít csökkenteni a hibákat, javítja a gépek és rendszerek kihasználtságát, valamint optimalizálja a gyártási folyamatokat. Emellett a saját üzemekben zajló projektek mellett a vállalat a mesterséges intelligencia alapú rendszereket piacra is dobja – a gyártási alkalmazások magukban foglalják a munkadarabok automatizált vizuális ellenőrzését, az intelligens gyártásirányítási szoftvereket és a kifinomult energiagazdálkodást egyaránt.

Mesterséges intelligencia a vállalati stratégiában

A Bosch a mesterséges intelligenciát kulcsfontosságú technológiának tekinti. 2025-re a vállalat célja, hogy minden egyes terméke kapcsolatban álljon a mesterséges intelligenciával – azaz vagy annak gyártásával készüljenek a termékek, vagy a technológia egyes funkcióival rendelkezzenek. Ennek érdekében a vállalat óriási energiát és tőkét fektet a tehetségekbe, a megfelelő infrastruktúrába és a megfelelő körülményekbe. A vállalat 2022-ig mintegy 20 ezer munkavállalóját képezni ki a technológiában.

Bolle hozzátette, hogy a cég elsősorban az ipari mesterséges intelligenciával foglalkozik – más szóval a mesterséges intelligencia és a fizikai világ kapcsolatával. A vállalat már így is ígéretes kilátásokkal rendelkezik ezen a területen, a mesterséges intelligencia alapú algoritmusok pedig csak tovább emelik a szakértelmet.

Kiemelt Partnereink