Gyártósor Hepenix: Ahol az autóipar és a nukleáris energetika találkozik

Hepenix: Ahol az autóipar és a nukleáris energetika találkozik

autopro.hu | 2023.04.24 16:23

Hepenix: Ahol az autóipar és a nukleáris energetika találkozik

Fotó: Facebook/Hepenix

Autóipari robotcellák, gyártósorok és száztonnás reaktorbelsők megfogói Ipar 4.0 technológiákkal – erről szólnak a mindennapok a Hepenix Kft-nél. A vállalat a kihívásokkal teli 2022-es évet is sikerekkel a háta mögött zárta. Beszélgetés Tóth Józseffel, a vállalat üzletfejlesztési igazgatójával az idei célkitűzésekről és a Hepenix 2023-as nagyszabású projektjeiről.

Hirdetés

- Örömmel találkozunk a rendre visszatérő Hepenix Kft-vel rendezvényeinken. Milyen évet zárt a vállalat 2022-ben?

- 2022 egy rendkívül erős, a háború okozta gazdasági kihívásokkal teli esztendő lett, amiben korábbi teljesítményeink fenntartását sikerült megvalósítanunk. Mivel ezen törekvéseink sikeresek voltak, így eredményes évet zártunk.

- Milyen előrelépésekről tudnak beszámolni?

- Miközben megtartottuk és megerősítettük családbarát jellegünket, korábban nem látott terjedelmű projekteket sikerült elindítanunk és tovább léptetnünk, mind az autóipar, mind a nukleáris energetika területén. Ez jóval több, mint, hogy egy nehéz piaci környezetben nem kell visszalépésekről beszámolnunk, pedig az már önmagában is komoly eredmény lenne.

Tóth József, a Hepenix Kft. üzletfejlesztési igazgatója

Tóth József, a Hepenix Kft. üzletfejlesztési igazgatója | Fotó: Hepenix Kft.

- Miként tekintenek 2023-ra? Milyen célkitűzései vannak a Hepenixnek az idei évre?

- 2022-höz hasonlóan egy kezelhető évet várunk, benne eddigi legnagyobb terjedelmű, több, mint 45 állomásos szerelősor projektünk sikeres átadásával, első közép-amerikai export berendezésünk átadásával a régióban, valamint további európai nukleáris projektek helyszíni beüzemelésével és átadásával. Belső fejlesztéseinkben tovább visszük a korábban megkezdett termékesítést és konfigurálhatóságot, mely vevőinknek az egyedi gépekhez gyorsabb ajánlat adást és kivitelezést biztosít. Létszámunkat folyamatosan bővítjük, ezzel egészítjük ki a minden területen szükséges előrelépéseket.

- Milyen fejlesztések támogatják ezeket a terveket?

- A kérdés jó, mert ahhoz, hogy helyt álljunk partnereink projektjeiben, folyamatosan fejlesztenünk kell eszközeinket és módszereinket. Bővítettük telephelyünket és eszközparkunkat, de mindenekelőtt a folyamatokra és a tudáselemekre koncentrálunk. Kisebb, megalapozó fejlesztésekkel készítjük elő tervezésmódszertani és gyártás nyomon követő rendszerünk megújítását, az újdonságokat pedig célzott kutatás-fejlesztési projekteken keresztül építjük be gyakorlatunkba.

Fotó: Hepenix Kft.

- Milyen területeket érint a kutatás-fejlesztés?

- Szinte minden ipari projekt tartalmaz valamilyen alkalmazott fejlesztési lépést, de különálló nagyobb területként foglalkozunk a körforgásos gazdaság, a remanufacturing, az éghajlatváltozás kutatási és monitoring rendszerei, a kiterjesztett és vegyes valóság eszközfejlesztései, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeivel. De kitekintésként, más területeken szerzett tapasztalatainkat éppen egy állatjóléti eszköz-, folyamat- és szenzorfejlesztési projektben is felhasználjuk.

- Ez a témák igen széles köre - hogyan lehet egységben tartani ezeket?

- A Hepenix által vállalt feladatok mindig is nagyon robusztus alapra, erős és jól kidolgozott folyamatokra, a géptervezési és automatizálási gyakorlatra támaszkodtak, de a tapasztalat és kollégáink tudásbázisa lehetővé teszik az említett sokszínűség megcélzását. Célunk, hogy ezen rugalmasság megtartásával a mindennapi feladatok versenyképességén túl, a fejlesztések kihívásai is a feladataink közé tartozzanak. Megjegyzem: a Techtogether versenyekre kiadott feladataink is ilyen céllal születnek.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink