Gyártósor Három turbó, 450 lóerő - videóval

Három turbó, 450 lóerő - videóval

Biró Csongor | 2014.10.09 10:05

Három turbó, 450 lóerő - videóval

Három turbóval csihol ki 450 lóerőt a Volvo. De nem hat-, vagy nyolchengeres motorból, hanem egy kétliteres benzinesből.

Hirdetés

331 kilowatt, azaz 450 lóerő a teljesítménye annak a kétliteres turbómotornak, amelyet a Volvo mutatott be egy aacheni kiállításon. A három feltöltőből kettő párhuzamosan kötve küldi a töltőlevegőt a hengerekbe, míg a harmadik, elektromos turbó felpörgeti a másik két feltöltőt, amivel a fejlesztők szerint teljesen kiküszöbölik a turbólyukat. A benzint dupla üzemanyagpumpa löki az égéstérbe 250 bar nyomáson. A Volvo Drive-E motorgeneráció jelenleg legerősebb tagja 320 lóerős (236 kW).

A 225 lóerő/liter fajlagos teljesítmény az utca helyett a versenypályára való, több mint valószínű, hogy valamelyik motorsport sorozatban látjuk viszont az erőforrást. Ha mégis utcai használatba kerül, akkor komoly ellenfelet kaphat a BMW M4-es és az Audi RS5-ös.

A motor fejlesztésében a Magyarországon is tevékeny AVL (Autókut), illetve a szintén hazai beszállító japán Denso vett részt a Volvo Polestar Racing versenycsapat mérnökeivel karöltve.

Kiemelt Partnereink