Gyártósor Hanggal tehetjük gyorsabbá a robotprogramozást

Hanggal tehetjük gyorsabbá a robotprogramozást

autopro.hu/V.M. | 2022.03.11 13:22

Hanggal tehetjük gyorsabbá a robotprogramozást

Fotó: KUKA Blog

A Mitsubishi Electric kifejlesztett egy hangalapú robotprogramozási technológiát. A vállalat állítása szerint a speciális előképzettséget nem igénylő megoldással – összevetve konvencionális metódussal – tized annyi vagy még rövidebb idő alatt lehet betanítani robotokat olyan feladatokra, mint a termékek elrendezése.

Hirdetés

A Mitsubishi szerint a technológia különösen hasznos lesz az olyan alkalmazásoknál, ahol a termékvariációk nagyok, megnehezítve a robotok használatát a gyakori átprogramozásokon keresztül.

Az új technológia lehetővé teszi, hogy szóbeli parancsokat követve a robot önállóan programozza vagy korrigálja mozdulatait. A Mitsubishi, közlése szerint az első, verbális parancsok felismerésére alkalmas mesterséges intelligenciát (MI) fejlesztette ki ipari robotokhoz.

Egy élelmiszerüzemben egy gyári dolgozó például azt az utasítást adhatja, hogy: „rakj három darab csirkét az ételdoboz első részébe.” A parancs megkapása után a rendszer 3D szenzorokkal méri fel környezetét, majd automatikusan beprogramozza a megfelelő mozdulat elvégzésére a robotkart. Az operátornak ezután lehetősége van finomhangolni a gép mozgását, csakugyan szavakat használva. Abban az esetben, ha a rendszer nem egyértelmű utasítást kap, mint amilyen például „a kicsit jobbra”, az MI képes kikövetkeztetni, hogy mit akar az operátor.

A rendszer alternatív módon a menüben rendelkezésre álló szöveges parancsokat használva is programozható.

A környezet érzékelésére szolgáló 3D szenzorokból származó adatokat és a parancsokat kombinálva a rendszer egy háromdimenziós szimulációt alkot a robot mozgásáról. Ezt az operátorok megtekinthetik a tabletjeiken, hogy ellenőrizzék, a robot valóban az igényeiknek megfelelően fog működni.

Radikális időmegtakarítás

Azáltal, hogy a rendszer képes önállóan beprogramozni a robotokat – ideértve a környezeti akadályok kikerülését is – csökken a beállítással töltött idő, ami a környezeti adatok begyűjtését, az adatok bevitelét, majd az ellenőrzést is magában foglalja.

A rendszerrel a konvencionális programozási eljárás időigényének tíz százaléka vagy még rövidebb idő alatt végezhető el a robotok beállítása. Egy tipikus alkalmazás esetében a működési környezeti adatok bevitele 16 óra helyett fél óra alatt végezhető el, a programozás négy óráról fél órára csökkenthető, míg az ezeket követő módosítások időtartama 40 óráról négy órára mérséklődik a Mitsubishi szerint. Tehát a beállítás időigénye 60 óráról öt órára esik.

Automatikus optimalizálás

A Mitsubishi által kidolgozott rendszer számos más, a beállítást megkönnyítő és a működést segítő megoldást is tartalmaz. A rendszer önállón optimalizálja a robotkar mozgási útvonalát a környezettel kapcsolatos információk alapján, továbbá képes optimalizálni a kar gyorsulását és lassulását is a lehető legrövidebb mozgási útvonalak elérése érdekében.

Ezenkívül a rendszer a gripper nyitását és záródását is optimalizálja magának a gripper, illetve a megmarkolt tárgy jellemzői alapján, ezzel feleslegessé téve az időigényes manuális beállítást.

Ugyancsak a mozgatandó tárgyak megfogásához kapcsolódik, hogy a rendszernek része egy markolást támogató MI is, ami egy munkaterület felé helyezett 3D érzékelővel együttműködve határozza meg az ideális markolási pozíciót. A gripperen továbbá található egy kamera, ami szintén támogatja a pozicionálást.

A Mitsubishi szerint a 2023-ban vagy azután elérhető technológiával a robotok ugyanolyan gyorsan dolgozhatnak, mint az emberek – olvasható a Drives & Controls oldalán.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink