Gyártósor Felokosította alkatrészdobozait az Airbus beszállítója

Felokosította alkatrészdobozait az Airbus beszállítója

Kuthi Áron | 2019.07.18 09:18

Felokosította alkatrészdobozait az Airbus beszállítója

Szenzorokkal látja el szerszám- és alkatrésztároló ládáit a francia Lauak aeronatukai beszállító vállalat, hogy anyagáramlási folyamatait optimalizálja és még jobban követhetőbbé tegye. A francia Pireneusokban található Ayherre település üzeme napi több ezer megrendelést teljesít, a beruházás nyomán 14 ezer műanyag ládát látnak el szenzorral.

Hirdetés

A Lauak az Airbus valamint a világ másik nagy repülőgépgyártó cége, a francia Dassault a közvetlen beszállítója.

Mivel a főleg titán és alumínium precíziós alkatrészek összeszerelése csak kézzel történhet, a teljes gyártásból az anyagáramlási, logisztikai folyamatok digitalizálása látszott ésszerűnek. A munkát a francia IneoSense szenzortechnológiai startup cég végezte el. A startup a LoRa (long range) nagy hatótávolságú, kis sávszélességű, kis energiaigényű vezetékmentes kommunikációs protokollt választotta a feladat megoldásához. (Ez szintén egy francia szabadalom, amelyet a Cycleo informatikai vállalat jelentett be, és amely céget később fel is vásárolta a Semtech kaliforniai elektronikai vállalat).

A gyárban geo-fencing zónák épültek ki, amelyek tiltásokat és engedélyeket adnak egyes ládák továbbításához. A ládákra erősített szenzort olyan akku működteti, amelynek élettartamára nyolc év garanciát vállalt az integrátor. A berendezés erős LED jelzőfényt kapott, hogy az összeszerelési munka közbeni azonosítás könnyebb lehessen, vagyis a keresgéléssel egyetlen másodperc se menjen el. A cég azt ígéri, akár 20 százalékos hatékonyság-növekedés is elérhető a lokalizációs pontatlanságok felszámolásával, az intelligens alkatrész-továbbítással és -követéssel. A telepítés még tart, szeptemberre lesznek készen a rendszerrel.

Aki egyébként gyártóként, intergrátorként, hálózatépítőként LoRa-val próbálkozna, jó hír, hogy a frekvenciákat felügyelő Antenna Hungária 2017-től tagja a LoRa Alliance-nek, így a hatóság első kézből értesül a legújabb LoRaWAN fejlesztésekről. Ezen túlmenően az eddig felhalmozott tudásanyag (dokumentációk, szabványok és szabványtervek, műszaki leírások, use case-ek, tanulmányok) is elérhető.

Nyitókép: IneoSense

Kiemelt Partnereink