Gyártósor Fejlettebb eszközök a digitális tervezéshez

Fejlettebb eszközök a digitális tervezéshez

Lenze | 2019.03.07 14:25

Fejlettebb eszközök a digitális tervezéshez

Míg a termelés egyre inkább digitalizálódik, a digitális átalakulás még mindig a korai állapotban van, főleg a tervezés és a fejlesztés terén. Bár a digitális iker (digital twin) már valósággá vált, de még mindig vannak hiányzó elemek a digitalizációs láncban. A Lenze keményen dolgozik annak érdekében, hogy előre lépjen az eszközök és szolgáltatások adaptációjában, ezáltal megszüntesse ezt a szakadékot. A gépautomatizálás olyan téma, amelyet a szakértők az OEM-ekkel szorosan együttműködve kezelnek.

Hirdetés

A gépipar állandó idő- és költségkorlátozásoknak van kitéve. Folyamatos stresszforrás a határidők betartása, a megegyezés szerinti előírások biztosítása és az utolsó pillanatban történő szoftverkorrekció az üzembe helyezés során. Problémák előfordulása esetén gyakran előfordul, hogy több próbálkozásra van szükség, mielőtt a prototípus teljes mértékben megfelel az ügyfél követelményeinek. De mire ez megtörténik, a költségvetés már kiszaladt a keretből.

A digitális tervezés kihagyja ezt a dilemmát. A digitalizált fejlesztési folyamat lehetővé teszi, hogy pontosabb teszteket végezzenek a projekt korai szakaszában, támogatják az alkalmazásszoftver programozását, és lehetővé teszik a virtuális üzembe helyezést. Az OEM-ek számára ez hatalmas lehetőségeket jelent: rövidebb fejlesztési ciklusok alacsonyabb személyi kiadásokkal és gyorsabb piacra jutási idővel, amellett, hogy az első prototípus már kielégíti az ügyfelet és a meghatározott előírásokat teljes mértékben betartva.

A digitális iker jó kezdet

Ennek a fejlődésnek az alapját a digitális iker biztosítja. Ez lehetővé teszi az alkatrészek, gépek és rendszerek információinak tárolását és továbbítását zökkenőmentesen – információvesztés nélkül – a fejlesztési folyamat különböző szakaszaiban. Továbbá segíti a folyamatos üzemeltetést és karbantartást az életciklus végéig. De még mindig vannak izolált alkalmazások a fejlesztési folyamatban, amelyek nem képesek egymás közötti adatcserére anélkül, hogy túl sok erőfeszítést igényelnének. Folyamatos információáramlás nélkül azonban a digitális tervezés pozitív hatásai nem érhetők el.

Ezért elengedhetetlen egy szabványos digitális ikerre épülő folyamatos folyamatlánc kifejlesztése, legalábbis egy zárt gyártói környezetben. A Lenze úgy döntött, hogy folytatja ezt az utat, és ügyfeleit korai szakaszban bevonja a fejlesztésbe. A digitális tervezés az iparág egyik legfontosabb innovációs mozgatórugója, amely meghatározza a jövő témáit.

Újabb és további fejlesztések

A Lenze fejlesztéseinek kiindulópontja a felhasználók által ismert eszközök, például a Lenze FAST alkalmazásszoftver eszköztára. Emellett új alkalmazásokat is fejleszt, amelyek kifejezetten a digitális tervezés szemszögéből hasznosak. Ennek alapja az „InA” koncepció. Lehetővé teszi az OEM számára, hogy konfiguráljon és paraméterezzen egy alkalmazást mechatronikus gépmodulok használatával, valamint automatikusan legenerálja a szoftvert. A VR vagy a HoloLens szemüveg segítségével lehetővé teszi, hogy a virtuális gép 3D-ben ábrázolható kiterjesztett valóságként, amely egyszerű munkafolyamatokat szimulál. Ily módon a lehetséges hibákat vagy problémákat korai fázisban kiszűrhetjük és kevesebb erőfeszítéssel és költséggel lehet kiküszöbölni, mint ha később a végtermék vizsgálatakor vennénk észre őket.

A FAST alkalmazás eszköztára, amely rendkívül egyszerűvé teszi a moduláris gépvezérlés kialakítását, frissülni fog, hogy olyan szoftveres keretrendszerré váljon, amely nemcsak a digitális ikerrel működik, hanem az alapja az automatikus kódgenerálásnak. Ezt kiegészíti az automatikus kódvizsgálat funkció, amelyek tovább egyszerűsítik a K+F részleg folyamatait. A népszerű "Drive Solution Designer" programhoz hasonlóan az új alkalmazás a munkákban nem csak a mozgásvezérlést, hanem a gépek teljes automatizálását is magában foglalja.

További eszközök segítségével különböző szinteken szimulálhatóak a gépek vagy rendszerek, amelyek eltérő számítási idővel és kapacitásigényekkel rendelkeznek: a mechanikától, a hajtástechnológiától és a mozgásalkalmazásoktól kezdve az automatizálási rendszer folyamataiig vagy akár a teljes gyártási folyamatokig. Azaz nem csak az alapvető jellemzők, hanem az ügyfél specifikus mérnöki megoldások is szimulálhatóak. Megfelelő számítási teljesítmény mellett a virtuális üzembe helyezés már elvégezhető ezzel a módszerrel.

Minden ehhez szükséges adatok a digitális ikerben vannak. Továbbá értékes információkat is nyújt az OEM új szolgáltatásaihoz és üzleti modelljeihez. A szabványosított adatmodellek és adatformátumok egyszerűsítik a felhőalkalmazások használatát.

Szorosan a piachoz illeszkedik

A Lenze már bemutatta első eszközeit, prototípusokat és koncepciókat a vásárokon annak érdekében, hogy megmutassa partnereinek, hogy a K+F részlegek mire tudnak a jövőben összpontosítani. Ezzel párhuzamosan az ügyfeleket arra ösztönzik, hogy visszajelzést adjanak és megfogalmazzák igényeiket. Ez lehetővé teszi a piac igényeihez szorosan illeszkedő eszközök kifejlesztését. A Lenze így az ipar 4.0 és az IIoT megoldások szolgáltatójaként pozícionálja magát, és vezető szerepet tölt be az ipar digitalizálásában.

Kiemelt Partnereink