Gyártósor Ezért olyan nehéz az adatrendszerek implementálása

Ezért olyan nehéz az adatrendszerek implementálása

autopro.hu/V.M. | 2020.04.16 10:48

Ezért olyan nehéz az adatrendszerek implementálása

Fotó: new.abb.com/products/robotics/service/advanced-services/asset-optimization

A gyártási tevékenységek során sokféle, és igen nagy mennyiségű adat keletkezik. Ezek megfelelő használatával optimalizálhatóak a folyamatok, illetve növelhető a termelékenység. Éppen emiatt az adatok hasznosítása egyre fontosabbá válik a versenyképesség megőrzésében, egy adatgyűjtő és feldolgozó rendszer kiépítése, majd működtetése azonban több akadályba is ütközik.

Hirdetés

A The Manufacturer 350 Egyesült Királyságbeli gyártóvállalat megkérdezésével készített tanulmányából kiderült, hogy a vállalatok 89 százaléka úgy látja, a gépektől és a dolgozóiktól származó adatok javítani fogja ellátási láncuk működését. 91 százalékuk szerint az alkalmazottaik hatékonyabban fognak dolgozni, valamint 87 százalékuk számít arra, hogy az adatok fel fogják gyorsítani a fejlesztést.

A várható előnyök ellenére sok cég van jelentős lemaradásban az új technológiák alkalmazása terén. A The Manufacturer összegyűjtötte azt a négy fő nehézséget, mely meggátolja a vállalatokat az adatok hasznosításában, egyúttal javaslatokat is tesz azok kezelésére.

1. A bizalmi kérdés

Az adatgyűjtő és feldolgozó rendszerek üzembe helyezésétől az első mérhető eredményekig sok idő telik el. Egy olyan időszakban, amikor az ipar más területein is gyors átalakulások zajlanak, megkérdőjeleződik egy olyan technológiába fektetés fontossága, melynek megtérülése távolinak és bizonytalannak látszik.

Az igazság viszont az, hogy az adatgyűjtést kicsiben, a drága megoldásokat nélkülözve is el lehet kezdeni, a teljes rendszer kiépítése pedig lépcsőzetesen történhet meg. Az új rendszer életképessége és hasznossága egy, a termelés szűk területét érintő kísérleti projektben is lemérhető, elkerülve a magas kezdeti beruházási költségeket.

2. Kultúra és változásmenedzsment

Az emberek szerves részér képzik az adatrendszernek, annak működésének. Fel kell tenni a kérdést, hogy a dolgozóink vajon készen állnak-e az új technológia alkalmazására, és amennyiben nem, mit tehetünk, hogy ezen változtassunk.

Ha a munkavállalók nem rendelkeznek elkötelezettséggel és megfelelő tudással, az adatokat nem fogják használni döntéshozatalkor. Éppen ezért fontos szerephez kell, hogy jusson a változásmenedzsment. A foglalkoztatottakkal közölni kell a program célját, illetve hogy az hogyan fogja segíteni a vállalatot a céljai elérésében, ezáltal könnyebben nyerhető el a támogatásuk. Természetesen a szükséges továbbképzésekről is gondoskodni kell.

3. Koordináció

Gyakran a vállalkozás adatrendszerében rejlő lehetőségek nincsenek jól kiaknázva. Az adatokat nem használják fel a döntéshozatalhoz, sőt üzleti funkciónként külön-külön rendszerek működnek, ami a munka és az erőforrás-felhasználás duplázódásához vezet. Az már csak hab a tortán, hogy az ugyanazzal kapcsolatos adatok el is térhetnek egymástól, vitákat szülve a munkavállalók között.

A megoldás az egész vállalatot átfogó stratégia kidolgozása, és ezáltal a különböző területeken párhuzamosan zajló fejlesztések koordinálása. El kell dönteni, hogy milyen adatokat akarunk gyűjteni, valamint fel kell állítani egy kommunikációs struktúrát, hogy a más-más területeken dolgozók egyeztethessenek egymással. Ezáltal rövidebb idő alatt, illetve alacsonyabb költség mellett jobb eredmény érhető el.

4. Életben tartás

Sajnos túlzottan is sokszor történik az, hogy elkészülte után a rendszert egyszerűen nem használják, ami részben a már fentebb tárgyaltakra vezethető vissza. Az egyik lehetséges megoldás, hogy a rendszerfejlesztők folyamatosan felügyeljék „alkotásuk” működését. Ez azonban hosszú távon problémássá válhat, hiszen más projekteknél lehet rájuk szükség. A másik, tartós megoldás a rendszer megfelelő kialakítása, és a dolgozók elkötelezettségének megteremtése, amiben a menedzsmentnek is jelentős szerep jut.

Kiemelt Partnereink