Gyártósor Ezekre figyeljünk a végeffektor kiválasztásánál

Ezekre figyeljünk a végeffektor kiválasztásánál

autopro.hu/V.M. | 2022.01.03 10:19

Ezekre figyeljünk a végeffektor kiválasztásánál

Fotó: Facebook/Hepenix

A robotkarok végén található végeffektorok a robotok nélkülözhetetlen elemei, melyek lehetővé teszik számukra, hogy interakcióba lépjenek környezetükkel. Az, hogy milyen végeffektorokkal látjuk el gépeinket, alapjaiban határozza meg azok teljesítményét, és hogy egyáltalán képesek-e ellátni feladatukat, ezért érdemes tisztában lennünk azzal, hogy mire ajánlott odafigyelni a választásnál.

Hirdetés

A manipulátornak is nevezett végeffektoroknak sok különböző típusa létezik, melyek más-más feladat végzésére alkalmasak. Többek között mechanikus, pneumatikus és mágneses gripperekkel, gépi látási rendszerekkel, hegesztő és tapadókorongos végeffektorokkal lehet találkozni.

Egyes végeffektorok több célra is felhasználhatóak. A gripperek és a tapadókorongok például termékek rakodásában, összeszerelésében és válogatásában, míg a látásrendszerek mérések végzésében, minőségellenőrzésben és vonalkódok leolvasásában alkalmazhatóak.

Egyes feladatok elvégzésére több végeffektor is alkalmas lehet, ám egyesek kevésbé, mint mások. Például a mágnesezhető és nem mágnesezhető alkatrészek, amennyiben szögletesek, mechanikus gripperekkel is szétválogathatóak, ugyanakkor egy elektromágneses gripper mindenképpen jobb megoldással szolgál.

Mire érdemes odafigyelni?

A #HowToRobot összeszedte azokat a kérdésköröket, amiknél a válasz megtalálása kihívás elé állíthatja a robotok alkalmazását fontolgató vállalkozásokat. Az első ilyen a végeffektor típusának kiválasztása. Nyilvánvaló, hogy a választás alapvető fontosságú a robot rendszerinti működésének biztosításában. Azoknál az alkalmazásoknál, melyeknél több típusú végeffektor is szóba jön, a rendszerintegrálást kivitelező céggel együttműködve tesztelni lehet az alternatívákat a végső döntés meghozatala előtt.

A manipulátor kiválasztásánál továbbá nem elég csupán a típus kiválasztása. Számos különböző specifikációt, például a pontosságot, a tömeget, a méretet és a markolási erőt figyelembe véve kell tovább szűkíteni a szóba jövő termékek körét.

A második vizsgálandó kérdéskör a végeffektor vezérlése. A végeffektorokat elektromos, pneumatikus vagy elektrohidraulikus mechanizmussal mozgatják. Egy pneumatikus rendszer választása például nem jöhet szóba, ha sűrített levegő nem érhető el, de az elektromossággal működő manipulátorok esetében is van mire odafigyelni, ugyanis energiaigényük eltérő. Ezekből következik, hogy nem minden végeffektor kompatibilis minden robotkarral és gyártási környezettel.

A harmadik terület, ami odafigyelést igényel, a karbantartás. Mint minden más műszaki berendezés, a végeffektorok is rendszeres karbantartást igényelnek. Gyakori karbantartási műveletek például a tisztítás, a zsírozás, a tömítések és csapágyak cseréje, illetve a szivárgások keresése.

Több helyről is beszerezhetjük

Végeffektorokat robotgyártók, más beszállítók és rendszerintegrátorok is gyártanak. A legtöbb gyártó tud segítséget nyújtani annak meghatározásában, hogy az adott applikációhoz milyen típus felel meg. Egyszerű feladatok elvégzéséhez a legkézenfekvőbb a gyártó saját végeffektorainak használata, ám speciális feladatok esetében szükséges lehet más beszállítók felkeresése.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink