Gyártósor Ezek a digitális technológiák segíthetnek a vírus elleni harcban

Ezek a digitális technológiák segíthetnek a vírus elleni harcban

autopro.hu/V.M. | 2020.06.16 10:47

Ezek a digitális technológiák segíthetnek a vírus elleni harcban

Fotó: Bosch Rexroth Press

A gyártás fenntartása a koronavírus-járvány idején a dolgozók érintkezéseinek minimalizálását is jelenti. A munkaterület elrendezését újra kell gondolni, hogy biztosítható legyen a megfelelő távolságtartás, ezt pedig szerencsére számos technológia segíti, melyek alkalmazásával egyúttal versenyképességét is növelheti a vállalat.

Hirdetés

Úgy néz ki, hogy a kereslet visszatérése a korábbi szintre egy hosszabb folyamat lesz. A kisebb piac egyúttal a verseny kiéleződését is magával vonhatja, még fontosabbá téve a jó minőséget, a hatékonyságot és a termelékenységet, a dolgozók védelmén kívül egy újabb okkal szolgálva a digitalizálásra és az automatizálásra, amire az Automation.com szerint az alábbi lehetőségek kínálkoznak:

Személyi HMI

A távolságtartást segítik az egyéni ember-gép felületek, (Human-Machine Interface – HMI) vagyis egyéni kezelőfelületek biztosítása, mivel általuk elkerülhető a billentyűzetek, képernyők, egerek, irányítókarok, illetve hasonló eszközök közös használata.

Okos eszközök

Az okostelefonok széleskörűbb használata ugyancsak hasznos lehet, ám nem szabad megfeledkezni az azzal járó biztonsági kockázatokról. A kibertérből érkező fenyegetések csökkenthetőek vállalati telefonok, tabletek és számítógépek kiosztásával.

Okosszemüvegek és okos sisakok

Az ipari használatra szánt okosszemüvegek és okos sisakok száma drámai emelkedésen ment keresztül. Ezeknek a felszereléseknek részét képezheti a távolsági kommunikációt segítő beépített mikrofon, ahogy 360 fokos kamerák, WiFi és Bluetooth csatlakozás, valamint a dolgozó veszélyes környezetben való nyomon követését támogató GPS jeladó is.

Ezek az eszközök viselőjük látóterébe vetíthetik az instrukciókat, illetve kezelési útmutatókat lépésenkénti bontásban, lehetővé téve a kezek szabadon maradását, és így a munka gyorsabb elvégzését. Mindezen felül az eszközökön elhelyezett kamerák vonalkódolvasóként is funkcionálhatnak, lehetővé téve többek között azt, hogy a gépeken lévő QR-kódokat beolvasva a szükséges információt – például használati útmutatót – ne a dolgozónak kelljen kikeresnie.

Kiterjesztett valóság

Ma már a kiterjesztett valóságot lehetővé tevő megoldásokból is sokféle érhető el. A kiterjesztett valóságnak köszönhetően, ha egy gyártósori dolgozó esetleg olyan meghibásodását észlel, ami karbantartói beavatkozást igényel, a karbantartó nem kell, hogy a helyszínre siessen. Egy tablet vagy telefon kameráját használva a dolgozó valós idejű képet közvetíthet az irodájában ülő karbantartónak, aki egyből segítséget is nyújthat.

Kamerák

A vezetékes és vezeték nélküli kamerákkal a gépek és a folyamatok távolról is figyelemmel kísérhetőek. Néhányuk hang továbbítására is képes, ami elengedhetetlen lehet bizonyos gépek esetében.

Távoli hozzáférés

A gépek vezérlőrendszerében általában rengeteg adat gyűlik fel. Ilyenek lehetnek a karbantartásról, leállásokról, valamint a gyártási volumenről és sebességről szólóak. A távoli hozzáférés biztosításával ezeket alapján nyomon követhető a gépek működése, előrejelezhetőek a meghibásodások, illetőleg szükségtelenné tehetőek a fizikai ellenőrzések.

Kollaboratív robotok

Az emberekkel közös munkára kifejlesztett robotok csakugyan segíthetik a feladatvégzés érintkezésminimalizálást célzó átszervezését. Ezek a gépek olcsóbbak tradicionális társaiknál, működtetésük nem igényel speciálisan képzett munkaerőt, és közvetlenül az emberek mellett, robotcella kialakítása nélkül végezhetik feladatukat. Mindezek együttesen rugalmassá és a kisebb vállalatok számára is elérhetővé teszik őket.

Kiemelt Partnereink