Gyártósor Érdemes bekötni a régi gépeket az Ipar 4.0-ás rendszerekbe

Érdemes bekötni a régi gépeket az Ipar 4.0-ás rendszerekbe

autopro.hu/P.B. | 2021.03.13 08:20

Érdemes bekötni a régi gépeket az Ipar 4.0-ás rendszerekbe

Fotó: Pexels

Az egyik legnagyobb ellenérv az IIoT-hálózat kiterjesztése ellen, hogy új gépeket kell beszerezni ahhoz, hogy egy üzem teljesen adaptálhassa a hálózatot. Ez vajon tényleg így van, vagy a régebbi gépeket is megérheti bekötni?

Hirdetés

Természetesen nem lehet korlátlanul visszamenni az időben, de alapvetően a régi gépek új hálózatba bekötése ellen nem sok érv van – véli Adam Justice, az amerikai Grid Connect Inc. vezérigazgatója a Machine Design című lapban. Justice szerint rengeteg hasznos adat vész el az olyan eszközök használatával, amik még a negyedik ipari forradalom előtt készültek, de beköthetőek lennének az IIoT-hálózatokba.

A régebbi gépek hálózatba kapcsolása számos előnnyel járna, főleg olyanokkal, amiket az Ipar 4.0 miatt már ismerünk: hatékonyabbá válna a termelés azzal, hogy a gépeket csak akkor használnák, amikor kell, valamint az energiahasználatot is optimalizálni lehetne és persze a meghibásodások is jóval előbb érzékelhetővé válnának.

Így is óriási már az IIoT lefedettsége

Az IIoT Analytics friss felmérése szerint 2020 végén globális szinten 11,7 milliárd eszköz része az IIoT-nak a különböző munkahelyeken. Ez egyértelmű jelzése annak, hogy a piac egyre inkább felismeri az Ipar 4.0 előnyeit, ám még így is jócskán tovább bővíthető lenne a lefedettség a régebbi gépek felhőbe bekapcsolásával.

Ez a lépés a gépüzemeltetőt közelebb hozná az ügyfeleihez az adatbázisoknak köszönhetően, hiszen így az igényekhez jobban illeszkedő termékeket gyárthatnak.

A gépgyártóknak is jó lenne

Elsőre azt gondolnánk, hogy a gépgyártóknak annyira nem lenne ínyére, hogy új gépek vásárlása helyett a régi használnák tovább az üzemeltetők. Ugyanakkor bőven adna munkát a régi gépek szoftvereinek frissítése, felfejlesztése a gyártóknak, ráadásul a folyamatos szervizelés miatt is jó szerződéseket köthetnének.

A régi gépek felhőbe kötéséhez szükség van valamilyen adatátviteli protokollra, több ilyen alkalmazást is fejlesztettek már a programozók, nem egyedi igényről van szó.

Az ilyen protokoll, a helyi wifi és a hálózati áramhoz való csatlakozás együtt lehetővé teszi, hogy a gépből terhelés alatt valós idejű adatokat gyűjtsünk a működés során.

Kiemelt Partnereink