Gyártósor Egymás mellett is megfér az ember és az MI

Egymás mellett is megfér az ember és az MI

autopro.hu/V.M. | 2023.04.14 07:22

Egymás mellett is megfér az ember és az MI

Fotó: Pixabay

Mindenki hallott már a mesterséges intelligenciáról (MI), mely a gyártásban, a szolgáltatások területén és máshol is lehetőséget kínál a folyamatok hatékonyabbá tételére. Sokkal kevésbé ismert azonban az augmented intelligence, vagyis a kiterjesztett intelligencia koncepciója, mely az emberi és a gépi képességek kombinációjával érhet el hasonló eredményeket.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia különböző területeken, köztük a minőségellenőrzésben való alkalmazásával sok kutatás foglalkozik, ellenben a kiterjesztett intelligenciára sokkal kevesebbet figyelem irányult eddig.

Maradva a minőségellenőrzésnél, hasonlóan az MI-hez, a kiterjesztett intelligencia is gépi tanulási algoritmust használ a hibafeltárás fejlesztéséhez. Ugyanakkor nem célja az emberi intelligencia helyettesítése, ehelyett arra építkezik. Ez azt jelenti, hogy bár mind az MI, mind a kiterjesztett intelligencia a minőségellenőrzés javítását célozza, azt másképpen érik el.

Ami leginkább megkülönbözteti a kiterjesztett intelligenciát, az az, hogy fontos szerepet hagy az emberi intelligenciának, éppen ezért „félig felügyelt” koncepcióként is jellemezhető. Az emberi felügyelet és inputok megtartásával a modell kiegészíti az emberi intelligenciát, és nem helyettesíti azt.

Előnyök sora

A minőségellenőrzés esetében a minőségellenőrnek visszajelzést kell adnia a modellnek, hogy biztosított legyen annak optimalizálása és a folyamatos tanulás az idő előrehaladtával.

Az ember ilyen módon való folyamatban tartásával garantálható a termékkel kapcsolatos speciális ismereteinek használata, ahogy a gépi tanulási rendszer ismerete, illetve irányítás alatt tartása is. A tradicionális mesterséges intelligencián alapuló rendszerek felhasználói gyakran szembesülhetnek egy hiba jelentkezésekor azzal, hogy nem ismerik igazán a saját rendszerüket, ami hátráltatja a hibafeltárást.

Egy másik előnye az emberi szereplő megtartásának, hogy kevesebb időre van szükség a gépi tanulási rendszer betanításához. A tanulást lehetővé tevő adatokat egy embernek kell betáplálnia, azonban a modell minimális számú példával is betanítható.

Egy kiterjesztett intelligencián alapuló rendszer választásával végső soron gyorsabban és könnyebben implementálható a mesterséges intelligencia. Az emberek kiváltására tervezett autonóm rendszerek beillesztése hónapokat emészthet fel, ennél azonban sokkal rövidebb idővel kell számolni a kiterjesztett intelligencia esetében.

Az ideális megoldás

Egyes szakértők szerint a mesterséges intelligenciát leginkább az emberi intelligencia kiegészítőjeként célszerű alkalmazni, ez ugyanis sokkal jobb megoldás, mint az ember kiváltása egy hiányosságokkal küzdő megoldással.

A Manufacturing Tomorrow cikke szerint a kiterjesztett intelligencia koncepcióját már aktívan alkalmazzák a minőségellenőrzésben, ahol a szokványos mesterséges intelligenciánál nagyobb megtérülést képes nyújtani.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink