Gyártósor Csak együtt sikerülhet a negyedik ipari forradalom

Csak együtt sikerülhet a negyedik ipari forradalom

autopro.hu/P.B. | 2021.07.19 12:20

Csak együtt sikerülhet a negyedik ipari forradalom

Fotó: Pixabay

Ahogy haladunk előre a negyedik ipari forradalomban, hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy a szenzorok, a robotok, az adatbázisok és a prediktív rendszerek mindent megoldanak. Tényleg csodálatos vívmányok ezek, de a vállalatirányítási rendszerek nélkül nem lehet kiaknázni az előnyeiket.

Hirdetés

Nincs Ipar 4.0 MES és ERP nélkül – vallják a szakemberek, akik az Ipar 4.0 alapjának az eszközök egy „horizontális hálózatba kapcsolását” tekintik, míg a MES alatt a „gyártás”, a folyamatok információinak vertikális összekapcsolását és „láthatóságát” értik.

A MES abban különbözik egy hagyományos vállalatirányítási információs rendszertől, azaz ERP-től, hogy egy „folyamat-közeli” rendszer, közvetlenül kapcsolódik a folyamatautomatizálás megosztott (és egységes hálózatba kapcsolt) rendszeréhez, és így valós időben teszi lehetővé a gyártási folyamat irányítását, vezérlését és ellenőrzését. Tulajdonképpen közvetlenül az ERP alatt áll, többek között „kiszolgálja” az ERP rendszert üzemi információkkal.

Bár a fenti két rendszer sokkal régebbi találmány, mint az Ipar 4.0 vívmányai, mégis nagyon fontos alapot szolgáltatnak a digitalizációhoz.

Könnyen lehetnek túlzott elvárásaink

Ha a rendszereket nem magyarázzák egyértelműen, akkor fennáll annak a kockázata, hogy az emberek többet várhatnak az IoT-től, mint amennyit képes nyújtani – írja a Manufacturing Global.

Az Accenture felmérése szerint a vállalkozások 84 százaléka számol be arról, hogy növelheti a profitját az IoT-vel. Az előrejelzések szerint 2020-ban a gyártók 267 milliárd dollárt költenek ilyen Ipar 4.0-ás alkalmazásokra. Azonban Yuval Lavi, a Magic Software Enterprises technológiai és innovációs alelnöke szerint az ERP, a MES és az IoT rendszerek integrálása együttesen hozhatja a legnagyobb hasznot.

Kiemelt Partnereink