Gyártósor Az additív gyártás hozhatja el a győzelmet a motorsportban

Az additív gyártás hozhatja el a győzelmet a motorsportban

autopro.hu/P.B. | 2021.03.28 16:19

Az additív gyártás hozhatja el a győzelmet a motorsportban

Fotó: Goodyear Newsroom

A motorsportban akár egy-egy alkatrész kisebb átalakítása is komoly eredményt hozhat, viszont ritkán merül fel tömeges igény az előállításra. Az additív gyártás emiatt kifejezetten vonzó megoldás lehet az autóversenyekben szereplő csapatok számára, ráadásul költségeit tekintve is jó választás lehet.

Hirdetés

Az autóversenyzésben nem ritka, hogy a csapatok mérnökei, fejlesztői hetente akár hatszáz alkatrészt is kipróbálnak, legyártanak. Ha elsőre nem is hangzik soknak ez a szám, érdemes belegondolni, hogy ezek mind egyedi igények szerint készülő alkatrészek, amiket egyből le is kell tesztelni, ki kell próbálni. Hagyományos gyártási körülmények között egy kisebb város infrastruktúrájára és területére lenne szüksége egy-egy csapatnak a motorsportban.

Éppen ezért az additív gyártás óriási segítséget jelent az autóversenyzésben részt vevő csapatoknak az autók fejlesztése során. Ahhoz viszont, hogy ezt tényleg alkalmazni is tudják, szükség volt arra a gondolkodásmódra, aminek segítségével a gyártási folyamatok teljes palettáját átláthatják a mérnökök.

Szigorú követelmények

Az additív gyártás fejlődésével nyílt igazán tér arra, hogy a motorsportban is használhassák ezt a technológiát. Az autókba beszerelt alkatrészeknek ugyanis sokszor szélsőséges körülmények között kell helyt állniuk, illetve eleve szigorú követelmények szabályozzák, milyen paraméterekkel kell rendelkeznie a felhasznált alkatrésznek.

Ugyanakkor az anyagok fejlődésével az olcsóbb tesztelési lehetőségek miatt az additív gyártás még vonzóbb lehetőséggé vált az autósportban.

Új távlatok

Az additív gyártással előállított új anyagok új távlatokat nyithatnak meg a tervezők előtt, akár a hajtásláncot illetően is. Könnyebb, kisebb vagy gyorsabban beszerelhető alkatrészek állíthatóak elő így.

Az aerodinamikai csatornák, azaz a légellenállást optimalizáló megoldások terén is számos újítást hozott és még hozhat is az additív gyártás – írja az Industry Week.

Jó példa lehet

A járműiparban eddig sem volt ismeretlen gyakorlat, hogy egy újítás a motorsportból érkezik a mindennapi használatra szánt autók világába. Az additív gyártás esetében azonban ez a felhasználási terület más iparágak számára is példát mutathat, hiszen egy kiforrottabb technológiát könnyebben mernek adaptálni.

Az additív gyártás a járműipar mellett például az űrkutatásban vagy az egészségügyben is nagyobb szerepet kaphat a közeljövőben.

Kiemelt Partnereink