Gyártósor Az additív gyártás éve lehet az idei

Az additív gyártás éve lehet az idei

autopro.hu/P.B. | 2022.02.12 04:20

Az additív gyártás éve lehet az idei

Fotó: facebook.com/smbbearings1

Amikor 2020-ban és 2021-ben különböző okok miatt az ellátási láncok akadoztak, és az üzleti tevékenységek csak nehezen működtek, az additív gyártás mentőövet kínált a vállalatok számára. A technológia népszerűsége idén tovább nőhet.

Hirdetés

A mögöttünk hagyott két, válsággal teli év után az ipar világát olyan technológiai megoldások – például additív gyártás – elfogadására ösztönzik, amelyek javítják a termékek tervezését és szállítását. 2021-ben a globális ellátási láncot felkavarta a COVID világjárvány, ezzel együtt több környezeti katasztrófa is figyelmeztetett az éghajlati válság valóságosságára. Ezek óriási bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot okoztak a feldolgozóiparban.

Ahogy ezek a problémák fokozódtak, a 3D nyomtatás úgy vált egyre inkább az ellátási láncok fontos részévé. Az additív gyártás nagyobb autonómiát biztosított a terméktervezés területén, valamint a gyártásban és szállításban is.

Új lehetőség nyílik sok cég előtt

A fenti folyamatok új lehetőségeket biztosítanak az additív gyártással foglalkozó cégeknek. Az Egyesült Államokban ilyen például a kaliforniai székhelyű 3DEO, amely a fém 3D-nyomtatott alkatrészek tömeggyártásában vezető szerepet tölt be.

A Machine Design által idézett érdekes példa, hogy a 3DEO egyik ügyfele komoly problémával szembesült: az ellátási nehézségeik miatt egy bizonyos alkatrészt nem tudott legyártani, emiatt 500 ezer dollár értékben állt az áru a vállalatnál. A 3DEO additív gyártással kezdte meg a komponens előállítását, és így négy héten belül helyreállt az üzletmenet.

Az elmúlt 12 hónapban a megugró kereslet következtében a 3DEO hatszorosára bővítette gyártási alapterületét, tavaly nyáron pedig a 2016-ban alapított cég túllépte az egymilliomodik kinyomtatott és az ügyfélhez szállított alkatrészt.

Relokalizáció

Az új szabadalmaknak köszönhetően még nagyobb volumenben lehetséges additív gyártással termékeket előállítani, ez pedig egyre inkább a lokális gyártás felé billenti a mérleget. Az OEM-ek a 3D nyomtatás segítségével képesek rövidíteni az ellátási láncaikon, ezzel csökkentve a kitettségüket.

Az alkatrészek igény szerinti nyomtatásával a vállalatok gyorsabban készíthetnek prototípusokat, valamint jobban képesek a kereslet valós idejű ingadozásaihoz igazodni – ezek az additív gyártás legnagyobb előnyei, amik főleg most, a chiphiány és a járvány idején mutatkoznak meg.

Hab a tortán a környezetvédelem

A McKinsey jelentése szerint a vállalatok környezetre gyakorolt káros hatásainak 90 százaléka az ellátási láncokból származik. Egy tipikus fogyasztási cikkeket gyártó vállalat esetében az üvegházhatású gázok kibocsátásának 80 százalékát okozza a vállalat ellátási lánca a belső működéshez képest, míg az egyéb károsanyag-kibocsátás és környezeti terhelés esetében ugyanez az arány 90 százalék. A 3D nyomtatás azonban vonzó alternatíva lehet a károsanyag-kibocsátás csökkentésében.

A gyártás nyomtatási központokkal történő lokalizálásával a vállalatok, a termelés és a termékek sokkal közelebb kerülhetnek a végfelhasználóhoz, ezzel a költségek mellett a károsanyag-kibocsátás is csökkenhet. Egy 2014-es jelentésükben az MIT kutatói azt jósolták, hogy a 3D nyomtatás mintegy 50-90 százalékkal csökkentheti a teljes ellátási lánc költségeit – a legnagyobb megtakarítás a szállításból származik.

A 3D nyomtatás additív jellege is sokkal kevesebb anyaghulladékot termel, mint a hagyományos CNC módszer. A fémnyomtatás emellett fejlettebb, környezetbarát anyagokat is megkíván – írja a Machine Design.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink