Gyártósor Az 5G a nyerő, ha AMR-ek vezérléséről van szó

Az 5G a nyerő, ha AMR-ek vezérléséről van szó

autopro.hu/V.M. | 2022.03.23 11:20

Az 5G a nyerő, ha AMR-ek vezérléséről van szó

Fotó: MiR

A mobil robotokhoz vezérlőrendszereket készítő Kollmorgen az Ericssonnal összefogva vetette össze az AMR-ek, vagyis autonóm mobil robotok 5G-én és WiFi-n alapuló vezérlését. Az eredmények szerint az előbbi több tekintetben is felülmúlja az alternatív, konvencionális megoldást.

Hirdetés

Az amerikai Kollmorgen kutatás-fejlesztési igazgatója, Peter Bladh úgy hiszi, hogy a jövőben az ipari kommunikációban az 5G fog a sztenderd technológiává válni, miközben számos előnnyel, például a prediktív karbantartás támogatásával fog szolgálni.

Az 5G a WiFi-vel szemben számos előnnyel szolgál az AMR-ek vezérlésében. Magasabb sávszélességének köszönhetően jobb adatáramlást biztosít, valamint az alacsony késése lehetővé teszi a nagy számítási kapacitású felhőplatformok bekapcsolódását, ami által a számítási teljesítményt nem kell, hogy behatárolják az AMR saját számítógépes rendszerének korlátjai.

Az eredmények alapján a 5G-hálózatot felállítani sokkal könnyebb lehet, mint egy WiFi-hálózatot. Emellett jobb lefedettség érhető el vele, miközben a járművek helyzetének nyomon követhetőségét is javítja.

Az Ericssonnnal együttműködésben végzett tesztekhez egy magán 5G-hálózatot és egy publikus 4G hálózatot használtak. A teszt során a hardver és a szoftver működése is zavartalan volt mind a WiFi-, mind az 5G-hálózathoz csatlakozva, továbbá az 5G-s antennák közti átkapcsolódások problémamentesek voltak.

A teszteket olyan AMR-rel végezték, amik a Kollmorgen saját AMR-vezérlőrendszerével, az NDC-vel voltak ellátva. Ezt a platformot többek között a Toyota Material Handling és a Jungheinrich is alkalmazza saját robotjaiban.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink