Gyártósor Átvilágítják az autót: a BMW ismét felvállalta az úttörő szerepet – videóval

Átvilágítják az autót: a BMW ismét felvállalta az úttörő szerepet – videóval

2018.08.24 08:28

Átvilágítják az autót: a BMW ismét felvállalta az úttörő szerepet  – videóval

A bajor gyártó leleplezte, hogy elsőként az autóiparban fejlett komputertomográfiás (CT) rendszereket használ prototípusfejlesztéshez, gyártáshoz és elemzéshez.

Hirdetés

A BMW közlése szerint a technológia, ami egy csapat irányított robotot használ, hogy részletes CT felvételeket készítsen a járművekről és az alkatrészekről, egyedülálló az autóiparban. Mostanáig a járműveket szét kellett szerelni ahhoz, hogy elemezni tudják az alkatrészeket, de a CT lehetővé teszi, hogy teljes valójukban vizsgálják meg őket. Az új röntgenrendszer a BMW müncheni kutatóközpontjában található.

A technológiát a fraunhofi Röntgentechnológiai Fejlesztési Központtal közösen fejlesztettek ki.

– Az újítással elemezni tudjuk prototípusainkat a perc töredéke alatt, anélkül, hogy szét kellene szerelni őket, mondta el Udo Hänle, a BMW gyártásintegrációs igazgatója. – Végső soron pedig lehetővé teszi számunkra, hogy a leendő sorozatokba még gyorsabban integráljuk az új technológiákat.

Bár a vállalat már korábban is használt CT és röntgen technológiákat, hogy leellenőrizze az alkatrészeket, a legújabb eszköz az egészet egy új szintre emeli, hiszen képessé teszi a mérnököket, hogy mikrométeres nagyságig elemezhessék a járműveket.

Ez a nagyfokú részletesség rengeteg okból szükséges, többek között így ellenőrizhetőek a hegesztések és a szegecsek illesztései, továbbá a karosszéria állapota festés előtt és után. A képeken találtak akár a sorozatgyártás előtti módosítások alapjai is lehetnek.

A szkenner négy programozott robotkarból áll. Amint az autó megfelelő pozícióba kerül a rendszerben, a karok elkezdenek mozogni körülötte. Párokban dolgoznak, és röntgensugarakat küldenek keresztül a testen, majd vissza. A kigyűjtött adatok egy speciálisan erre a feladatra kifejlesztett számítógépbe kerülnek, ami multi-rétegű, háromdimenziós képeket készít. Ez az alapja a belső megmunkálások részletes elemzésének, így információkat ad akár 100 mikrométeres, tehát nagyjából egy hajszál vastagságával megegyező méretű tárgyakról is.

Így néz ki videón a CT készülék működése

A mérnökök jelenleg azzal foglalkoznak, hogy megállapítsák, milyen további feladatokra lehet használni a mesterséges intelligenciát az eredmények kiértékelése közben. Az ilyen nagy mennyiségű adatok feldolgozásával a szoftverek több különböző mintát is megtanulhatnak, amikkel még könnyebben kapcsolják össze a különálló adatokat és automatikusan értékelik a felfedezéseiket.

Kiemelt Partnereink