Gyártósor Additív technológiával reformálják meg a brit járműgyártást

Additív technológiával reformálják meg a brit járműgyártást

autopro.hu/P.B. | 2021.07.19 08:20

Additív technológiával reformálják meg a brit járműgyártást

Fotó: NUST MISIS

A brit kormány komoly erőket mozgat meg azért, hogy a közlekedést környezetbaráttá tegye. Ennek része a járműgyártás megreformálása, amiben komoly szerepet kaphat az additív gyártás. Tizenegy vállalatot támogat Nagy-Britannia abban, hogy additív gyártással állítson elő környezetbarát alkatrészeket.

Hirdetés

Tizenegy brit cég kapott állami támogatást arra, hogy additív technológiákkal állítson elő olcsóbb, fenntarthatóbb és zöldebb autóalkatrészeket. Ezen vállalatok között van az Enable Manufacturing, mely az additív öntési technológiájával zéró emissziós alkatrészeket állít elő.

A vállalat szerint a 3D nyomtatás átalakítja a járműipart. Az Enable más gyártókkal is megismertetheti az eljárási módszereit, ugyanis a közel 57 millió forintnak megfelelő támogatást arra kell fordítaniuk, hogy a brit kis- és középvállalatok fejlődhessenek az additív gyártás területén.

Ez azért fontos, mert additív technológiákkal az eddigieknél könnyebb alkatrészek állíthatóak elő gyorsabb és fenntarthatóbb módon. Ráadásul az ellátási láncokat is le lehet rövidíteni ezzel a technológiával, ami a koronavírus alatt volt igazán nagy előny.

Sokkal gyorsabb előállítás

Az ügyfelek általában CAD modellekkel érkeznek az Enable Manufacturinghoz, vagy a hasonló cégekhez. Ezek alapján a gyártók hamar fel tudják mérni, hogy milyen és mekkora alkatrészekre lesz szükségük, ahol aztán az öntést és a formázást is 3D nyomtatókkal végzik el. Ez jelentősen csökkenti a gyártáshoz szükséges időt.

Az Enable akár 130-nál is több fémalkatrészt tud legyártani legfeljebb 250*250*250 milliméteres méretig, és akár egészen kicsi, apró alkatrészeket is el tudnak készíteni. Az additív eljárás rugalmasságot teremt, és időt spórol a cégeknek – írja a Manufacturing Global.

Kiemelt Partnereink