Gyártósor A robotok is beszélhetik ugyanazt a nyelvet

A robotok is beszélhetik ugyanazt a nyelvet

autopro.hu/V.M. | 2021.11.05 16:23

A robotok is beszélhetik ugyanazt a nyelvet

Fotó: Facebook/Robot-X Hungary Kft.

Áruk csökkenésével a világ üzemeiben gyorsan terjednek a robotok, amikkel a gyártási folyamatok optimalizálhatóak és növelhető a termelékenység. A robotok működésének összehangolása egymással, valamint más automata berendezésekkel azonban gyakorta komplikált, drága és időigényes feladat az eltérő programozási nyelvek miatt. Erre kínálnak megoldást az integrált automatizálási szoftverek részét képző robotikai könyvtárak.

Hirdetés

Sok gyárban a robotokat dedikált kontrollerekkel programozzák. A sztenderdizáltság hiánya sajátos kihívásokhoz vezet a robotok és más berendezések munkájának összehangolásában – főleg, ha más-más gyártótól származó robotokról van szó.

A különböző robotvezérlők jellemzően egyedi input-output struktúrában kommunikálnak más automatizálási elemekkel. Ez például egy programozható logikai vezérlőhöz (PLC) kapcsolt több, amúgy hasonló robot esetében is arra kényszerítheti a programozót, hogy más-más kódolással csatlakoztassa az egyes robotokat. Ezenkívül az eltérő vezérlők miatt a robotok programozásánál jobban kell oda figyelni a megfelelő kódolásra.

Ha mindez nem volna elég, gyakran a robotok ember-gép interfészét (HMI) is külön kell konfigurálni. Ezek sokszor szintén speciális tudást követelnek meg, növelve a hibázás lehetőségét a beüzemelés során, továbbá komplikáltabbá téve a hibaelhárítást és a karbantartást.

Új narratíva

A megoldást egy új narratíva jelenti, ami nem más, mint az integrált automatizálási programok részét képző robotikai könyvtárak alkalmazása. Ezekkel a könyvtárakkal a robotokat teljes egészében PLC programozással lehet vezérelni, ezért ritkábban van szükség specialisták bevonására, hiszen a konfiguráció a robotvezérlők nyelvének ismerete nélkül is elvégezhető.

A megoldással leegyszerűsödik a különböző berendezések összekapcsolása, ami jellemzően a robotvezérlők puszta érintése nélkül elvégezhetővé válik.

A könyvtárak HMI-ket is tartalmaznak, amikkel több gyártó robotjai azonos módon, azonos interfészen keresztül konfigurálhatóak, egyúttal taníthatóak be akár egész mozdulatsorozatok, anélkül, hogy programozásra lenne szükség. Néhány fejlett rendszer szimulációkat és mesterséges intelligenciával támogatott tervezést is támogat.

Kevesebb idő, könnyebb munka

A könyvtárak előnyeiről tanúskodik egy gyógyszergyártó cég példája. A Machine Design cikke szerint a vállalat a Siemens Simatic Robot Integrator szoftvert használva az új és régi robotok programozásával, illetve a tervezéssel töltött időt harminc százalékkal csökkentette. A szoftverrel egy központi PLC-ben vonták össze a gépek vezérlését, elkerülve a több vezérlőben való kódolást, amivel pedig felgyorsult a tanulási folyamat. A szoftver részét képző HMI-vel ezenfelül gyorsan bevihetőek a receptmódosítások, gyorsabban átállítva a termelést.

Amellett, hogy csökken a programozással töltött teljes idő, a könyvtárakkal több idő jut a robotok mozdulatsorainak összekapcsolására, hála annak az időnek, amit a PLC és a robotvezérlő közti kommunikáció programozásának, valamint az egyes mozdulatok részletes betáplálásának elhagyásával lehet megspórolni.

Nem mellékesen pedig, a programozás leegyszerűsítése azt jelenti, hogy több mérnök válik képessé azt elvégezni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink