Gyártósor A módszer, ami egyszerűbbé teszi a gépgyártást

A módszer, ami egyszerűbbé teszi a gépgyártást

autopro.hu/P.B. | 2020.09.01 15:23

A módszer, ami egyszerűbbé teszi a gépgyártást

Fotó: Pixabay

A modell alapú tervezés (Modell-Based Design – MBD) lehetővé teszi a gépgyártók számára, hogy a készülő gépeket úgy tesztelhessék lesz, hogy azok valójában nem is készek teljesen, például nincsenek bevezetékezve. Az eljárással nemcsak gyorsabb lesz a gyártás, de sok költség is megspórolható így.

Hirdetés

A gépgyártás jelentősen megváltozott az utóbbi években, a legtöbb vezérlő program hatékonnyá és rugalmassá teszi a gépeket. Annak ellenére, hogy az adatok és a szoftverek fontosak a gyártók számára, az időnyereség érdekében gyakran a gépeket a rajtuk futó vezérlőprogramok előzetes tesztelése nélkül küldik ki. Ez akár komolyabb hibákhoz is vezethet a későbbi működés során.

A szoftverek MBD-vel való tesztelése áthidalja a fent említett problémát. Ezzel a módszerrel a gép operációs rendszerét egyszerre tesztelik le magával a géppel, modellezés segítségével. Így a gépek szoftverét még azelőtt letesztelik, hogy maga a gép ténylegesen elkészüljön és minden vezeték a helyére kerüljön. A megoldással csökkenthető a tesztelés költsége, minimalizálható a tesztelés miatt késés a kiszállításokban és költséges leállások is megelőzhetőek így.

Nem manuálisan programozott funkciókat tesztel

Az MBD előnye még, hogy automatikusan generált kódokból álló funkciókat tesztel, ezzel is meggyorsítva a folyamatokat, ráadásul kikerülhetőek az olyan hibák, mint amikor a programozók elírnak valamit a kódok gépelésekor, ráadásul így a programozók marad ideje a fő funkciók megírására, nem kell a teszttel bajlódniuk.

A Machine Design cikke szerint a gépgyártóknak érdemes minél előbb fejleszteniük a tesztelési eljárásaikat a nagyobb hatékonyság érdekében. Erre lehet kézenfekvő megoldás az MBD használata.

Kiemelt Partnereink