Gyártósor A mesterséges intelligencia nem elvesz, hanem átformál

A mesterséges intelligencia nem elvesz, hanem átformál

autopro.hu/V.M. | 2020.10.08 16:23

A mesterséges intelligencia nem elvesz, hanem átformál

Fotó: Pixabay

A koronavírus-járvány kitörése a dolgozók személyes interakcióinak csökkentése felé terelte a vállaltokat, ezzel egyidejűleg pedig az automatizálási megoldások, köztük a mesterséges intelligenciára (MI) épülők iránti igényt is megdobta. Költségcsökkentési potenciálja miatt az MI alkalmazása még elterjedtebbé fog válni, és a folyamat – a félelmek ellenére – a munkavállalóknak is hasznot fog hajtani.

Hirdetés

A Világgazdasági Fórum egyik 2018-as tanulmánya szerint 2022-ig 75 millió állást fog kiváltani az MI, ugyanakkor 133 új pozíciót is generálni fog – vagyis összességében 58 millióval több dolgozóra lesz szükség. Az új pozíciók javarésze persze olyan lesz, amit a munkanélkülivé váltak nem fognak tudni betölteni régi szakképesítésükkel, és ezért csak az USA-ban 34 milliárd dollár értékben kell majd átképzési programokat indítani a 2020-as évtizedben.

Mindazonáltal, az MI, illetve más automatizálási megoldások együttesen 15 ezermilliárddal növelhetik a globális GDP-t 2030-ig.

Kisebb munkateher, jobb minőség

Az MI pozitív előnyeire jó példával szolgál a Cardy chatbot, amit a Cardif nemzetközi biztosító vállalat alkalmaz a telefonos ügyfélszolgálatában. A munkaerő-igény valóban csökkent, ám a fogadott hívások száma havi 21 ezerre emelkedett, és a dolgozók a komplexebb problémák megoldására több időt szánhattak, hála annak, hogy Cardy önállóan tudta kezelni az egyszerűbb problémákat. Emellett a nem fogadott hívások száma 20 százalékkal csökkent, továbbá a munkatársaknak 40 százalékkal kevesebb hívást kellett kezelniük.

Az AiThority.com cikke szerint tehát az MI elsősorban nem elvette a munkát, hanem átformálta a feladatköröket.

Az orvosi ellátás is olcsóbbá válhat

Az MI terjedésével kapcsolatban nem csak a változó képzettségi elvárásokra kell figyelni, hanem az ígéretes költségmegtakarításokra is, amik az alapvető szolgáltatások területén is jelentkezni fognak. Az amerikai egészségügy éves költségei például 2026-ra 150 milliárd dollárral csökkenhetnek, valamint a világ államai is több milliárd dollárt spórolhatnak majd meg éves szinten.

Bizonyos állások valóban meg fognak szűnni, ám a fentebbi megtakarításokat átképzésre, illetve jobb szolgáltatásokra lehet majd fordítani. Az MI ezenkívül lehetővé fogja tenni, hogy a dolgozók más, nagyobb kreativitást követelő feladatokra fókuszáljanak, miközben redukálható lesz munkaterhelésük.

A mesterséges intelligencia-alapú gazdaság tehát, amennyiben az átmenetet a világ kormányai megfelelően kezelik, az egész társadalom jólétére pozitív hatással lehet.

Kiemelt Partnereink