Gyártósor A megfelelő membránszivattyú kiválasztása

A megfelelő membránszivattyú kiválasztása

Graco | 2019.04.01 11:27

A megfelelő membránszivattyú kiválasztása

Amikor azt kell eldönteni, hogy melyik levegőműködtetésű dupla membránszivattyút (AODD) válasszuk egy adott alkalmazáshoz, akkor az első és legfontosabb kérdés, hogy milyen anyagot kívánunk szivattyúzni. Konkrétabban, hogy mekkora az anyag szárazanyag-tartalma, pH-értéke, viszkozitása, sűrűsége és fajsúlya, és hogy az anyag koptató hatású-e. Ezen tulajdonságok mindegyike nagy hatással van az anyag szivattyúval való kompatibilitására.

Hirdetés

Az alumínium például csak közepes mértékű korrózió- és kopásellenállást biztosít, és nem alkalmas halogénezett szénhidrogénekkel való használatra, míg a polipropilén sokkal több vegyszerrel kompatibilis. A polipropilén hőmérséklet-tartománya azonban korlátozott, így magasabb hőmérsékletekhez más anyagot kell választani. A PVDF (Kynar) erős ellenállóképességet mutat a savakkal és lúgokkal szemben, valamint jó a kopás- és hőmérséklet-ellenállása. A PTFE mutatja a legnagyobb kompatibilitást a vegyszerekkel, rendkívül ellenálló a korrózióval szemben, nagyon alacsony a súrlódási együtthatója, nem tapad, kiválóan ellenáll a nagy hőnek, de gyenge a kopásellenállás szempontjából. Az AODD szivattyúknál további fontos anyag a Santoprene, amely remek kopás- és vegyszerellenállást kínál és alkalmas bizonyos hígítószerekkel, maró hatású oldatokkal, hígított savakkal és alkoholokkal való együtt használatra.

A következő fontos szempont az alkalmazás. Mekkora folyadékáramra van szükség, hol helyezkedik el az adagolótartály a szivattyúhoz képest, mekkora a teljes szívóhossz, függőleges emelkedés és szórási távolság? Mindezek szerepet játsszanak a bemenő és kimenő anyagtömlő átmérőjének meghatározásában.

Az, hogy szükség van-e ATEX tanúsítással ellátott szivattyúra vagy sem, szintén hatással van a döntésre. Ha nincs szükség, akkor a polipropilén vagy a PVDF szivattyú lehet jó választás. Ha szükség van ATEX tanúsításra, akkor a vezetőképes polipropilén védelmet nyújt a vegyszerekkel szemben alacsony költségek mellett, míg a Hastelloy még jobb védelmet nyújt a vegyszerekkel szemben, fizikailag masszív kialakítású, de drága.

Ezután nézzük meg, hogy milyen fajta szivattyúra van szükség az adott alkalmazáshoz.

Festékkeringtetés és -szállítás

Ennél az alkalmazásnál az jelenti a kihívást, hogy gyakran elég hosszú anyagtömlőre van szükség – néha akár 250 méteresre, ezért fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő kombinációt a folyadéknyomás és a térfogat között. A festékszuszpenzió másik kihívás. A metálfestékek vagy a cink-epoxik esetében például szükség van a szuszpenzió megőrzésére, ami kizárja a túlnyomásos rendszereket. Ráadásul a festék érzékeny a nyírásra, így olyan szivattyút kell választani, ami nem okoz nyírást. A festékkeringtetésre és -szállításra szolgáló tipikus Graco megoldás egy Husky 716, 1050, 1590, 2150, 3300 vagy 1050e típus. A nedves szakasz fémből készült, a membránok PTFE-ből (rápréselt vagy kétdarabos) és Santoprene-ből, az ülékek pedig polipropilénből, Santoprene-ből, PVDF-ből vagy rozsdamentes acélból.

Grafitszállítás a csőgyártásban

A csövek gyártási folyamatánál grafitot kell szállítani kenőanyagként a kúpos tüskéhez. A por állagú grafitot vízzel keverik. Ami kihívást jelenthet, az a magas alkalmazási hőmérséklet vagy a viszkózus, tixotrop vagy kopó hatású anyagok. Erre a fajta alkalmazásra a hagyományos dugattyús szivattyúk nem alkalmasak, mivel különválasztják a grafitot és a vizet és a szivattyú dugulását okozzák. A Graco megoldása a Husky 2150 alumínium szivattyú 2”-os kimeneti csővel, rozsdamentes acél golyókkal és Santoprene membránnal.

Injektálható gél szivattyúzása a fal belsejébe

Ez a fajta alkalmazás gyakori az építőiparban, például a pincék páratartalmának szabályozására. Szükség van egy nagy viszkozitású anyag szabályozott manuális adagolására. A gél injektálására kis szivattyúzási térfogatot és kis nyomást használnak. Siloxane vagy más hasonló anyag használata esetén a szivattyúnak korrózióállónak kell lennie. A Graco a Husky 307 Acetal szivattyút ajánlja, amely PTFE belső részekkel és acetál testtel rendelkezik a korrózióállóság érdekében. Az acetál számos hígítószerrel szemben ellenálló és ellenáll a szélsőséges fáradásnak, miközben remek kopásellenállási képességekkel rendelkezik.

Vegyszerek szállítása halomban lúgozásnál

Az ásványi anyagok kőből való kivonásához savat (pl. kénsavat) permeteznek a zúzott érchalomra, amely behatol az ércbe és feloldja az ásványi anyagokat. A lúgos oldatot ezután ki kell szivattyúzni a keverő és leválasztási folyamatba. A szivattyúnak nyilvánvalóan ellenállnia kell az erős savakkal és cianidos oldatokkal szemben. Emellett a nagy mennyiségű savak miatt nagy folyadékáramot kell biztosítani, a szivárgásbiztos kivitel pedig azért elengedhetetlen, hogy a szennyező anyagok ne jussanak a környezetbe. Egy 2”-os Graco Husky szivattyú rozsdamentes acél központtal és folyadékszakasszal, valamint Santoprene belső részekkel jó megoldást jelent. Emellett polipropilén központ és folyadékszakasz is választható. Nagyobb folyadékáram esetén 3”-os szivattyú használatát javasoljuk.

Fémek bevonatolása

Ez az alkalmazás kis fém alkatrészek védő vagy dekor cinkbevonattal való ellátását jelenti. Erre azok a membránszivattyúk az alkalmasak, amelyek a bevonatoláshoz használt anyagot a vegyi konyhától a fürdetőtartályokhoz szállítják és vissza a konyhába, ahol leválasztják az iszapot a bevonatoláshoz használt anyagtól és feldolgozzák egy szűrőprésben. A legfőbb követelmények a vegyi kompatibilitás és a szivárgásbiztos kivitel. Ennek tökéletesen megfelelnek a Graco Husky 1050, 1590 és 2150 szivattyúk PVDF testtel és PTFE belső részekkel. Nátrium-hidroxid kád alkalmazása esetén polipropilén testtel és Santoprene belső részekkel ellátott szivattyút kell használni.

Kerámiák

A kerámiaiparban az erős koptató hatással rendelkező, nagy viszkozitású kerámiaszlipek és iszapok jelentik a kihívást a szivattyúk számára, amelyet nagy mennyiségben kell szállítani. Erre a feladatra jellemzően 1”-os, 1½”-os vagy 2”-os alumínium szivattyúk alkalmasak. A nedves szakasz lehet fémből vagy műanyagból, Santoprene golyókkal, rozsdamentes acél ülékekkel és Geolast vagy Santoprene membránokkal. Nagyobb öntvények esetén nagyobb méretű szivattyúkat kell választani.

A részletes információkért forduljon a Gracóhoz

A Graco rengeteg információval és eszközzel segít eldönteni, hogy egy-egy alkalmazáshoz melyik membránszivattyú az ideális választás. Az útmutatóban fel van tüntetve, hogy az egyes anyagok enyhe vegyszerek, agresszív vegyszerek, magas hőmérsékletek vagy koptató anyagok esetén használhatók-e. A Graco emellett teljesítménygrafikonokat is kínál, megkönnyítve így annak meghatározását, hogy egyes folyadéknyomások és áramlási sebességek mellett mekkora a szivattyú levegőfogyasztása, továbbá egy online membránválasztó eszközt is kínál a www.graco.com/husky weboldal.

Kiemelt Partnereink