Gyártósor A házon belüli megoldások a Káta CNC egyik legfőbb erénye

A házon belüli megoldások a Káta CNC egyik legfőbb erénye

Pörge Béla | 2021.03.31 07:20

A házon belüli megoldások a Káta CNC egyik legfőbb erénye

Fotó: Káta CNC

Csányi János, a fémalkatrészek gyártással foglalkozó Káta CNC társalapítója, ügyvezető tulajdonosa az autopro.hu-nak adott interjúban beszélt a cég termékpalettájáról, az Ipar 4.0 kiemelt szerepéről, a cég tervezett fejlesztéseiről és a járvány hatásairól is.

Hirdetés

A Káta CNC a honlapjuk szerint egy családi vállalkozásként indult, mára viszont száznál is több embert foglalkoztatnak és szintén száznál több CNC gépük van. Minek köszönhető ez a fejlődés? Mivel kezdték a tevékenységüket?

A céget négyen alapítottuk: egy német, egy osztrák, egy magyar kolléga, és jómagam. Tevékenységünket 1997-ben kezdtük egy bérelt kis csarnokban öt darab CNC megmunkáló központtal és körülbelül tizenkét fővel. Az osztrák társtulajdonos üzleti kapcsolatai révén gépkocsik klímaberendezéseihez kezdtünk el csatlakozóelemeket gyártani, melyeket egy németországi Tier 1-es cégnek szállítottunk be. Idővel bővült a megrendelt termékek palettája, valamint a németországi anyacég mellett más országokban (például Spanyolország, Anglia, Dél-Afrikai Köztársaság, Mexikó és Kína) lévő leányvállalatai részére is elkezdtünk megmunkált alumínium csatlakozó termékeket szállítani.

A versenyképes ár és a jó minőség mellett fontos volt a rugalmasság is, hiszen a megrendelések változásit gyorsan és konstans minőségben le tudtuk követni. Az új vevők megjelenése és a megrendelések folyamatos növekedése mellett elengedhetetlen volt a beruházások indítása, így az újabb projektek megjelenése újabb eszköz- és infrastrukturális beszerzéseket és fejlesztéseket indukált, s hogy elférjünk, az időközben megvásárolt üzemcsarnokot 2002-ben háromszorosára bővítettük. 2007 nyarán elkészült egy újabb üzemcsarnok, mellyel megdupláztuk az addigi üzemterületet. Ekkorra termékpalettánk kiegészült karosszéria elemekkel is. 2014-től az egyik jelentős vevőnk megrendelés állománya oly mértékben megnövekedett, hogy el kellett gondolkodnunk a további terjeszkedésen. Ekkor vásároltuk meg a jászberényi telephelyünket, mivel a szentlőrinckátai üzem területén már nem tudtunk érdemi bővítést végrehajtani.

Mekkora vállalatok alkotják a Káta CNC ügyfélkörét?

Ügyfélkörünket főleg autóipari Tier 1-es beszállítók alkotják. Ezen vevőink megbízása kapcsán lehetőséget kaptunk közvetlen OEM gyári beszállításra, amely 2015-re elérte a nyolc OEM lokációt. Néhány hónappal ezelőtt azonban megkeresett bennünket egy prémium márkás autógyártó cég, így gyors léptekben kell felkészülnünk, hogy megfeleljünk az OEM beszállítóvá váláshoz a Tier 1 rendszer és szervezeti követelmény feltételeinek.

Csányi János, a Káta CNC társalapítója, ügyvezető tulajdonosa.

Csányi János, a Káta CNC társalapítója, ügyvezető tulajdonosa. | Fotó: Káta CNC

Mennyire használnak Ipar 4.0-ás technológiákat az üzemeikben?

Ahhoz, hogy egy cég eleget tudjon tenni a globális piac szereplői által támasztott kihívásoknak, nagymértékben azonosulnia kell az úgynevezett negyedik ipari forradalom célkitűzéseivel és elveivel. Ezt ismerte fel a cég vezetése és tette le határozott voksát a tervezett jövőbeni fejlesztéseinél e szemlélet menti irányvonalra.

Következésképpen már több éve alkalmazunk automatizált robot- és manipulátoros gyártástámogatás mellett 3D modell alapú gyártó- és tervező programokat, alkalmazásokat, vásárolt és saját fejlesztésű ipari digitalizációs megoldásokat minősítés és vizsgálat terén, illetve néhány éve saját tervezésű és kivitelezésű automata vagy félautomata gyártóberendezéseket is építünk. Ezek az alkalmazások egyrészt vevői igények fokozódó elvárását hivatottak biztosítani, de mindemellett gazdasági szempontból is szignifikáns előnyt jelentenek az autóipari szegmensben végzett tevékenységünk során.

Mit tartanak a legnagyobb erősségüknek a többi piaci szereplőhöz képest?

A vevőink elégedettségén és cégünkről kialakított véleményén túl a gyártott termékeink minősége, ezek ára, és a gyártóként mutatott teljesítményeink mutatkoznak a legfontosabb indikátoroknak.

A több, mint húszéves szakmai tapasztalattal, a rendelkezésünkre álló gépparkkal és szakembereinkkel a kívánt minőségű termékeket, határidőre tudjuk előállítani és leszállítani.

A versenyképes áraink kialakításában fontos szerepet játszik, hogy sok mindent meg tudunk oldani házon belül: például a CNC gépekhez mi tervezzük és készítjük el a készülékeket, ezáltal javításukat, karbantartásukat is mi végezzük. Fejlesztő csapatunk a technológiai folyamatok megkönnyítésén, kiegészítésén dolgozik. Egyedi tervezésű célgépeket (összeszerelő és ellenőrző célgépek, kombinált stancoló – furatozó célgépek, gravírozók, gyártócellák, stb.) készítenek. Mindezek nemcsak a versenyképes árak kialakításában játszanak szerepet, de egyben rugalmasságunk alapja is, hiszen sok esetben az átfutási időben jelentős előnyt tudunk képezni, nem utolsó sorban, hogy az eszközfejlesztéshez minden információ helyben és időben közvetlen rendelkezésére áll a fejlesztő csapatnak.

További előnyként értelmezhető a földrajzi elhelyezkedésünk is, mely a Magyarország autóipari fejlesztéseinek stratégiához igazodva egyre több új vagy kapacitás-bővítő autógyári beruházást köt össze a magyarországi alkatrészgyártók hálózatával melynek cégünk évek óta meghatározó része.

Hogyan hatott a cég működésére a koronavírus?

Mivel az ügyfeleink nagy része, így a gyártott termékek túlnyomó többsége is az autóipari szegmenshez tartozik, sajnos érzékenyen érintett bennünket is a járvány. Világjárvány lévén olyan szituációban találtuk magunkat, ahol senki sem tudott biztosat. A megrendelések visszaesése, hektikus változása, a számos új projekt indulásának csúszása, és a beszállítói láncok folyamatosságának biztosítása is kihívást jelentett. Bevételünk hatalmasat zuhant, miközben az alapanyag költségek kivételével a költségeink nem változtak megegyező arányban.

Nehéz döntéseket kellett meghozni, hogy talpon maradhassunk, például műszakok átszervezésével vagy bizonyos területeken a beszüntetésükkel. Sajnos elmondható, hogy míg a visszaesés nagymértékű volt és hirtelen jött, addig a kilábalás, a visszaállás a régi kerékvágásba, sokkal lassabb és mérsékeltebb folyamat.

Mi a legújabb fejlesztésük?

A legújabb fejlesztésünk során a lézertechnológiát céloztuk meg csőlézer- és síklézergép beszerzésével, utóbbit egy élhajítóval kiegészítve. Ezáltal gyártási és szolgáltatási lehetőségeink bővültek, s vevőink részére így akár komplexebb, több technológiai folyamatot igénylő darabokat is le tudunk gyártani. Emellett megjelent alkalmazott technológiáink között az acél- és alumínium komponensek hegesztése, mint új gyártófolyamat is.

Milyen fejlesztéseket terveznek a közel jövőben?

A saját fejlesztésű és építésű speciális gépek alkalmazásának előnyeit a jövőben is szeretnénk kiaknázni vevői projektjeink során.

Cégünk környezetvédelmi és hulladékkezelési témájú projektekben való részvétele az elmúlt időszakban szintet lépett, de fenntarthatósági témakörben is több jelentős célkitűzést határozott meg a cégvezetés és kapcsolt hozzá feladatokat.

Folyamatos a cég integrált menedzsment rendszereinek fejlesztése az egyre szélesedő vevői és szabványkövetelményeknek megfelelően. Speciális külső és belső szakmai képzési program is fut nálunk a naprakész és alkalmazható szakemberi erőforrás és tudásbázis fejlesztését támogatandóan.

Kiemelt Partnereink