Gyártósor A generatív MI új erővel vértezi fel az ipari adatokat

A generatív MI új erővel vértezi fel az ipari adatokat

autopro.hu/V.T. | 2023.12.02 08:18

A generatív MI új erővel vértezi fel az ipari adatokat

Fotó: Pixabay

A közvélekedés szerint a ChatGPT hozta el az iPhone-éhoz hasonló áttörést a digitális transzformáció világába. Valójában ezt a szerepet a generatív mesterséges intelligencia (MI) fogja betölteni, ami lehet, hogy viharos gyorsasággal terjed, azonban biztonságosnak, védettnek és pontosnak is kell lennie a hatékony működéshez.

Hirdetés

A generatív MI értéke akkor jelenik meg igazán, ha rendszerüzemeltető szakemberek, vagy más, nagy befektetéseket igénylő iparágak résztvevői használják. A jól működő generatív MI könnyebb együttműködéseket, automatizált feladatvégrehajtást, rendszerüzemeltetést, karbantartás-tervezést és robotizálást tesz lehetővé, azonban csak annyira hatékony ezekben, amilyen a betáplált adatok minősége.

A generatív MI már létező adatminták alapján képes új adatot, tartalmat vagy megoldásokat létrehozni. A hagyományos MI modellektől eltérően a generatív verzió képes kontextussal ellátott adatokból, határozott segítségek nélkül tanulni, ami egy erőteljes eszközzé teszi a bőséges és összetett adatokkal rendelkező iparágak számára.

Lényeges az adatok kontextusa

A generatív MI eltérő adatszerkezetekkel is tud dolgozni, legyenek azok visszamenő karbantartási feljegyzések, szenzoradatok, munkarendek, vagy akár olyan szerkesztetlen adatformák, mint karbantartási beszámolók. Azonban a hatékonyságához elengedhetetlen a kontextus. Enélkül az MI képtelen határozott megoldásokat adni a munkafolyamatok segítéséhez.

Az ipari létesítmények hatalmas mennyiségű adatot állítanak elő, amiket legtöbbször úgynevezett silókban tárolnak. Az így elhelyezett adatok kontextus nélkül inkább akadályok, semmint eszközök. Az adatok kontextusba helyezése magába foglalja azok elszakítását a silós, ömlesztett rendszerektől, valamint egy erős kontextualizáló motor létrehozását.

A cél az, hogy a kis- és középvállalkozások az ipari adatokban rejlő teljes potenciált ki tudják használni. Használható és robosztus alappal rendelkező adatokkal nem csak a munka hatékonyságát lehet növelni, hanem így az MI különféle munkafolyamatok gyorsítására is képes lesz.

Két technológia adja a siker alapját

Az MI ipari hasznosításának kulcsa két különleges formulában rejlik, név szerint a Nagy Nyelvi Modellekben (LLM) és a Tudástárakban. Az ipari tudástárak egy extra adatkapcsolatokat tartalmazó réteget nyújtanak az embereknek és a generatív MI-nek, amivel értelmezhetővé válnak az információk. A kontextualizáció végtermékeiként létrejövő tudástárak a különböző adattípusok kapcsolatait hivatottak tartalmazni. Ezek biztosítják, hogy az LLM-ek megértsék a legösszetettebb kérdéseket is, majd megbízható és határozott válaszokat adjanak rájuk. A két technológia egy teljes és megbízható digitális képet tud összeállítani a valós ipari környezetekről az MI tévedései nélkül.

A generatív MI a rendszerüzemeltetéstől a karbantartások tervezésén át egészen a robotizálásig rengeteg iparágat képes produktívabbá, biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tenni. Azonban szükség van egy alapvető MI funkciókkal szolgáló platformra, ami könnyű hozzáférést biztosít az összetett ipari adatokhoz a mérnökök, adatelemzők és a más területeken dolgozó szakemberek számára.

Egyszerű kezelés kell a szakembereknek

Az interaktív felhasználói élményre jó példa egy úgynevezett ipari vászon, ami egyszerű elérést ad a dolgozóknak minden ipari adathoz egyetlen grafikus felületen belül. Ehhez a kontextualizált adatok egyedi feldolgozására van szükség, mivel azok részletes átvizsgálásához, hibaforrások megállapításához és szabad együttműködések biztosításához élő szenzoradatokkal, interaktív mérnöki diagramokkal, képekkel és 3D modellekkel kell dolgozni.

Bár a digitális transzformáció elsődleges szempontnak tűnhet az iparban, a befektetések megtérülésének elérése még mindig egy nagy kihívás. Sok szervezet fektet be felhőalapú tárolókba és adattavakba, ezek tartalma azonban gyakran felhasználatlan marad. Az adatok valódi értéke a megbízhatóságuk mellett a használhatóságukban rejlik.

Sok előnnyel jár a generatív MI

Az ipari adattal kapcsolatos problémák kezeléséhez egy nagy mértékű, az ipari MI felé történő váltásra van szükség. Ezzel a megközelítéssel bevetésre kész és megbízható adatok biztosíthatóak minden felhasználónak. Az adatanalitikában ez a megtérülési idő, a minőség, a kiszámíthatóság és a méretezhetőség fejlesztését ígéri.

A generatív MI a hatékonyság és az innovációk új magaslata felé hajtja az ipart. Ha ezt az erőteljes technológiát ötvözzük egy robosztus adattárral és egy intuitív felhasználói felülettel, akkor az ipari adatok komplexitásának, kontextualizálásának és használhatóságának akadályai könnyen kezelhetőek lesznek - összegez a Machine Design.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink