Gyártósor Hegesztéssel erősödhetnek a 3D-nyomtatott alkatrészek

Hegesztéssel erősödhetnek a 3D-nyomtatott alkatrészek

autopro.hu/K.Á. | 2017.10.11 09:30

Hegesztéssel erősödhetnek a 3D-nyomtatott alkatrészek

Amerikai mérnökök kifejlesztettek egy eljárást, mellyel a 3D-nyomtatott alkatrészek még erősebbek és még szélesebb körben alkalmazhatóak lesznek. A technológia bármilyen 3D nyomtatóban alkalmazható lehet.

Hirdetés

A 3D nyomtatással készült alkatrészeket gyakran használják a prototípusgyártásban, csakhogy ezek az összetevők törésre hajlamosak, így az élettartammal és megbízhatósággal kapcsolatos kérdőjelek miatt szélesebb körű felhasználásra kevésbé alkalmasak. Egyelőre - a texasi egyetem anyagtudományi tanszékének egyik doktori hallgatója ugyanis olyan úttörő megoldást fedezhetett fel, ami megreformálhatja a 3D nyomtatást.

Brandon Sweeney és Dr. Micah Green módszerével a 3D-nyomtatott alkatrészek erősebbek és a valóságban jobban használhatóak lehetnek. A technológia lényege, hogy hagyományos hegesztési eljárást alkalmazva kötést hoznak létre a milliméternél is vékonyabb rétegek között.

Green egy korábbi projektjének keretein belül mikrohullámok használatával érzékelték a szén nanocsöveket. Most felmerült az ötlet, hogy a 3D-nyomtatott alkatrészek megerősítéséhez is használják fel a megoldást, vagyis a szén nanocsöveket és a mikrohullámú energiát a 3D-nyomtatott alkatrészek rétegeinek egyesítéséhez.

Mivel az egész nyomtatott alkatrészt nem lehet mikrohullámú sütőbe helyezni (akkor a műanyag megolvadna), ezért csak ott szabad felmelegíteni az anyagot, ahol szükséges. Annak ellenőrzésére, hogy a hő hol olvasztja egybe a rétegeket, az elemet felépítő rétegek rendkívül apró mérete miatt speciális anyagot használnak.

A 3D nyomtató szálát bevonják a szén nanocső kompozit anyaggal, így amikor kinyomtatják az alkatrészt, a vékony réteg kompozit beágyazódik a szálak felületéhez. Ezután behelyezik egy, a kutatáshoz használt, kifinomult mikrohullámú sütőbe, és megfigyelik a hőmérsékletet egy infrakamerával.

A fejlesztők állítása szerint a módszer igény szerint bármely ipari vagy kisfogyasztói 3D nyomtatónál felhasználható. A technológiát és a felhasznált anyagokat egyelőre házon belül fejlesztik és készítik. Az eljárás szabadalmaztatása már megkezdődött, a vállalati szektorból már jelentkeztek az első érdeklődők.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink