Gyártók Zöldenergiával gyártott acélt használ majd a BMW

Zöldenergiával gyártott acélt használ majd a BMW

autopro.hu/D.Á. | 2021.10.29 04:23

Zöldenergiával gyártott acélt használ majd a BMW

Észak-Svédország, az H2 Green Steel gyárának régiója | Fotó: BMW Csoport

Hidrogénnel állítja elő a svéd H2 Green Steel vállalat a BMW Csoport folyamataihoz szükséges acélt 2025-től. Az alapanyag-körforgást és a gyártás helyén előállított zöldenergiát használó vállalat terméke drasztikusan csökkenti majd a BMW Neue Klasse modellcsalád gyártásának emisszióját.

Hirdetés

Beszállítói hálózatának károsanyag-kibocsátását csökkentendő akár 95 százalékkal alacsonyabb emisszióval, fosszilis erőforrások használata nélkül előállított acélt fog beszerezni 2025-től a BMW Csoport. Az autógyártó erre vonatkozóan megállapodott az H2 Green Steel startup vállalattal, amely az acél előállításához kizárólag hidrogént és megújuló energiákból származó zöldenergiát használ. Az acélgyártás az egyik legenergiaigényesebb folyamat, ezáltal az egyik legszennyezőbb is.

Dr. Andreas Wendt, a BMW AG igazgatótanácsának beszerzésekért és beszállítói hálózatért felelős tagja elmondta, a vállalat célja 2030-ra mintegy kétmillió tonnával csökkenteni acélbeszállításának károsanyag-kibocsátását, amelyhez a projekt döntő mértékben járulhat hozzá. Az acél a jövőben is nélkülözhetetlen alapanyag lesz az autóiparban, így kulcsfontosságú a gyakorlatilag emissziómentes gyártási módszerek használata.

A megállapodás része egy zárt alapanyag-körforgás létrehozása is. Az H2 Green Steel visszaviszi magához a BMW gyártási folyamatai – például az ajtók kikönnyítése során – keletkező lemezmaradványokat, majd feldolgozza és új acéltekercsekként visszaszállítja. Ez az úgynevezett másodlagos acél, amely 50-80 százalékkal kevesebb emisszióval állítható elő. Az Európában évente több mint félmillió tonna acélt feldolgozó BMW Csoport jelenleg 20-100 százalék arányban használ másodlagos acélt, ezt az arányt pedig növelni szeretné.

Ideális helyszín Észak-Svédországban

Az H2 Green Steel az észak-svédországi Norrbotten tartományban, az Északi sarkkör közelében építi acélgyártó üzemét, ahol kiváló minőségű vasérc és megújuló, például víz- és szélenergia is rendelkezésre áll. Fontos szempont továbbá a tengeri kikötő és az acélgyártási szaktudás megléte is.

Az H2 Green Steel zöldenergia hasznosításával előállított hidrogént használ a vasoxid oxigénjének eltávolítására, melynek során csak víz keletkezik, szén-dioxid nem, így a hagyományos, kokszra támaszkodó eljáráshoz képest 95 százalékkal csökken a károsanyag-kibocsátás. A folyamathoz épített hidrogénerőművet a vállalat közvetlenül az acélgyártó üzembe integrálja majd. Az H2 Green Steel a folyamatai számos fázisában helyi zöldenergiát használ.

Innen érkeznek majd az akkumulátorcellák is

A hálózatról tölthető autókhoz akkumulátorcellákat fejlesztő és gyártó svéd Northvolt vállalat szintén Észak-Svédországban, zöldenergiát használva termel. A BMW 2018-tól működik együtt a vállalattal, tavaly pedig hosszútávú beszállítási szerződést írtak alá, melynek értelmében a Northvolt 2024-től a Skellefteå városában épülő gigagyárában fog akkumulátorcellákat gyártani. Ehhez a vállalat kizárólag helyi szél- és vízenergiát használ majd.

Innováció és fenntarthatóság

2025-től érkezik a BMW Csoport új modellgenerációja, a Neue Klasse, amely három alappillérre támaszkodik: egy teljesen újratervezett informatikai és szoftverszisztémára, a nagyteljesítményű elektromos hajtáslánc-technológiák és akkumulátorok új generációjára, valamint a modellek teljes életciklusát felölelő fenntarthatósági törekvésre. Mindezek segítségével megszületik egy kompromisszummentes, hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiákhoz optimalizált járműszerkezet, amely mércét állít a digitalizáció és az elektromos mobilitás területén, garantálva a BMW által fémjelzett vezetési élményt.

A ResponsibleSteel az acélipar első globális méretű, több érdekelt felet érintő fenntarthatósági szabványa és hitelesítési kezdeményezése, amelyet az acélipar üzemeire dolgoztak ki. Ennek mentén fog működni a BMW Csoport is a teljes értékláncára vonatkozóan.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink