Gyártók Zöld utat kapott a Mercedes Franciaországban

Zöld utat kapott a Mercedes Franciaországban

autopro.hu | 2013.08.27 17:08

Zöld utat kapott a Mercedes Franciaországban

Ésszerű döntést hozott a francia Államtanács, ami messze túlmutat a Magyarországon gyártott modelleket is érintő szankción. Alighanem új hűtőközeg kerestetik...

Hirdetés

Az augusztus 27-én hozott határozat alapján a helyi legfelsőbb közigazgatási bíróság, az úgynevezett Államtanács ideiglenesen felfüggesztette az egyes Mercedes-Benz modellekre vonatkozó állami szankciót a Reuters értesülése szerint. Amint arról hírt adtunk, a vitás helyzetet az okozta, hogy a Daimler által a légkondícionáló rendszereknél alkalmazott hűtőközeg nem felelt meg az uniós szabályozás előírásainak, annak jelentős üvegházhatása miatt. Ez azonban egyáltalán nem véletlen: az új, elvileg környezetbarát hűtőközeg ugyanis tűzveszélyesnek bizonyult a Daimler tesztjein.

A polémia a Kecskeméten is gyártott B-osztály és a csak nálunk készülő CLA modelleket is érintette, noha a magyar gyár tájékoztatása szerint a szankció nem okozott fennakadást a termelésben.

A kecskeméti gyár modelljeit is érintette a szankció, de a termelést ez nem befolyásolta

A Daimler azonnal reagált az Államtanács döntésére. Közleményükben azon reményüknek adnak hangot, hogy 48 órán belül megkezdik a francia hatóságok a feltartóztatott ezernyi új jármű regisztrációját.

Amíg az illetékes bíróság az elkövetkező hónapokban felülvizsgálja, hogy tartósan érvénytelenítse-e a tiltó rendelkezést, egy látszólag mellékes szálra is érdemes odafigyelni ebben a történetben.

A Mercedes és Franciaország mellett a harmadik főszereplő ugyanis az R1234yf jelű hűtőközeg, ami potenciálisan tűzveszélyesnek tekinthető – a jogi döntés nyomán már nem csupán a Daimler vélekedik így. Ha pedig tényleg ez a helyzet, az ügy szinte valamennyi gyártó új modelljeit érinti, hiszen 2011 óta új típusú autókban már tilos a nem tűzveszélyes, ám a szén-dioxidnál 1400-szor erősebb üvegházhatású R134a jelű hűtőközeg alkalmazása.

Hogy még egy oldala legyen az éremnek, számos iparági megfigyelő szerint Franciaország a kákán is csomót keresett ezzel a szankcióval, hogy visszavághasson, amiért Németország akadályozza az autók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését célzó uniós szabályok szigorítását.

A végkifejlet tehát még odébb van: bízunk benne, hogy egyszerre környezetkímélő és biztonságos megoldás születik, mindannyiunk örömére.

Kiemelt Partnereink