Gyártók Winterkorn megpróbálhatta elkerülni a dízelbotrányt?

Winterkorn megpróbálhatta elkerülni a dízelbotrányt?

autopro.hu/B.B. | 2016.09.01 14:03

Winterkorn megpróbálhatta elkerülni a dízelbotrányt?

A VW-konszern korábbi vezére és Ferdinand Piech már 2015 márciusában, fél évvel az ügy kirobbanása előtt tudhatott az amerikai hatóságok nyomozásáról.

Hirdetés

Már a 2015 márciusában tartott Genfi Autószalonon szóba kerülhettek a VW-konszern vezérkarában a túlzott kibocsátási értékek. Az Automobilwoche meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a kibocsátási ügybe belebukott Martin Winterkorn és az autógyártó korábbi felügyelőbizottsági tagja, Ferdinand Piech már fél évvel az amerikaiak általi leleplezés előtt tudtak róla, hogy a tengerentúli hatóságok nyomoznak a VW ellen.

A lap szerint a Genfi Autószalonon Winterkorn biztosította munkatársát, hogy „kézben tartjuk a dolgokat”. Arra továbbra sem kapunk választ, hogy a márka első embere ekkor tudott-e már a csaló szoftver létezéséről. A sajtóértesülésekre sem Winterkorn, sem Piech nem kívánt reagálni, a gyártó szóvivője szerint puszta spekulációról van szó.

Amennyiben igazak a mostani hírek, azok továbbra sem jelentik a VW-vezetőségi tagjainak egyértelmű bűnrészességét, ezt a továbbra is folyó nyomozásoknak kell kiderítenie. Ugyanakkor az a kérdés is felmerülhet, hogy ha az amerikai hatóságok már legalább fél éve tudtak a Volkswagen magas károsanyag-kibocsátásáról, miért vártak a vádak nyilvános közlésével 2015 őszéig.

Kiemelt Partnereink