Gyártók Visszakerül a Europcar a Volkswagenhez

Visszakerül a Europcar a Volkswagenhez

autopro.hu/D.Á. | 2021.11.25 06:17

Visszakerül a Europcar a Volkswagenhez

Fotó: Volkswagen Newsroom

Két üzleti partnerével alapított cégén keresztül válik a Europcar autókölcsönző és -megosztó vállalat fő részvényesévé a Volkswagen, miután a tranzakciót az illetékes francia hatóság is jóváhagyta. A német gyártónak az új mobilitási szolgáltatásait kialakítandó van szüksége a korábban általa eladott Europcarra.

Hirdetés

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Volkswagen a francia Europcar autókölcsönző felvásárlásában. A francia Pénzügyi Piaci Hatóság (Autorité des marchés financiers – AMF), amely jóváhagyta a Green Mobility Holding S.A. ajánlatát a Europcar Mobility Csoport részvényeinek megvételére. A Green Mobility Holding S.A. vállalatot a Volkswagen Csoport kifejezetten erre a célra hozta létre partnereivel, az Attestor Limited és a Pon Holdings B.V. cégekkel, egy konzorcium keretében.

A Volkswagen a Green Mobility-n keresztül tett ajánlatában korábban 0,5 eurót kínált egy-egy Europcar részvényért, ami a teljes vételárat 2,9 milliárd euróban határozná meg. Amennyiben a részvények legalább 90 százalékát és a belső szavazati jogokat is megszerezhetné a Volkswagen, 51 centre módosulna a részvényenkénti ajánlat. A német konszernnek azért van szüksége az autókölcsönzési és -megosztási szolgáltatásokat kínáló Europcarra, hogy általa kiépíthesse saját, innovatív mobilitási platformját. A vállalat megjegyezte, hogy ugyan fő részvényes lesz a konzorciumban, de nem fogja kisajátítani, uralni azt. Az ajánlatot már 2021 nyarán elfogadták a felek, de csak mostanra hagyták jóvá a hatóságok is.

Halad a korral a VW

A Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess szerint a mobilitási piac gyorsan változik, egyre nő a kereslet az autótulajdonlást kiváltó, új megoldásokra, mint a tartós bérlet vagy a megosztás. A vállalat a kihívásra a 2030-ra időzített NEW AUTO tervével reagálna, amelybe integrálható lenne a Europcar fejlett flottakezelési munkája és kiterjedt hálózata. Diess elmondta, a Green Mobility Holdingban megtestesített, együttműködésen alapuló üzleti megállapodás kihasználja az Attestor hasznos tanácsadói munkáját az üzleti modell átformálása terén, valamint a Pon ügyfélkezelési képességeit annak érdekében, hogy a Volkswagen Csoportból egy vezető mobilitási vállalat váljon a jövőben. A Europcar korábban már volt a VW tulajdonában, így az az AMF jóváhagyása után megköthető üzlet nyomán tulajdonképpen visszakerül a német gyártóhoz.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink