Gyártók Visszaesés várható a VW befektetéseiben

Visszaesés várható a VW befektetéseiben

autopro.hu/P.B. | 2023.11.21 11:16

Visszaesés várható a VW befektetéseiben

Fotó: Volkswagen Newsroom

A következő évek a spórolásról fognak szólni a Volkswagen háza táján, olyannyira, hogy 2025 után a vállalat befektetéseinek összege is csökkeni fog a pénzügyi igazgató, Arno Antlitz szerint.

Hirdetés

A Volkswagen vezetése november 18-án tárgyalta a konszern következő öt évének beruházási tervezését. Az ügyvezető testület tájékoztatta a Felügyelő Bizottságot a Volkswagen alapmárka tervezett megtakarítási programjának állásáról is. A hatékonyságnövelő programmal a márka 2026-ig tízmilliárd euróval kívánja csökkenteni a költségeit. A tervről október óta folynak az egyeztetések az üzemi tanáccsal, azonnali intézkedésként pedig a VW már november elején befagyasztotta a munkaerő-felvételt legfontosabb telephelyein.

Az évente sorra kerülő novemberi tárgyalás részleteit egyelőre nem osztotta meg a Volkswagen, de abban biztosak lehetünk, hogy a megtakarítás központi kérdésként jelenik majd meg.

Csökkenő beruházások

Arno Antlitz pénzügyi igazgató korábban bejelentette, hogy a beruházások 2024-ben és 2025-ben érik el a csúcsot a Volkswagennél, ezt követően az új modellekre és üzemekre fordított kiadásoknak jelentősen csökkenniük kell. Antlitz ezt azzal indokolta, hogy jelenleg még egyaránt költeni kell a hagyományos hajtású és az elektromos modellekre is, de ez a kettős teher a belső égésű motorok küszöbön álló végével már nem lesz érvényes.

A VW már szeptember végén bemutatta a gyárak jövőbeli kihasználtságának kulcsfontosságú pontjait. Ennek megfelelően a leendő Trinity modellt a korább wolfsburgi tervek helyett Zwickauban építik meg. Helyette a Golf elektromos verzióját gyárthatja majd a központi üzem, míg a következő elektromos Porsche Osnabrückben készülhet – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink