Gyártók Villanymotorokat is gyárt majd a BMW Steyrben

Villanymotorokat is gyárt majd a BMW Steyrben

MTI | 2022.06.20 15:23

Villanymotorokat is gyárt majd a BMW Steyrben

Fotó: BMW PressClub Österreich

A BMW az évtized végére egymilliárd eurót invesztál motorgyártó üzemébe az ausztriai Steyrben, egyebek között járműipari villanymotorokat gyártó és fejlesztő üzem létesítésébe. Az Európai Unió tiltásának életbe lépése után is fog belső égésű motorokat gyártani más piacokra a steyri gyár.

Hirdetés

A BMW bejelentése alapján a steyri üzemben 2025-től villanymotorok gyártását kezdik meg elektromos járművekhez, teljes kiépített kapacitásban évi 600 ezres példányszámban. A globális piac kiszolgálása érdekében azonban az üzemben a belső égésű motorokat is tovább fogják gyártani, még ha az EU-ban 2035-től be is lesz tiltva a forgalomba helyezésük.

Alexander Susanek, a BMW Steyr ügyvezető igazgatója az APA hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy a steyri üzem már negyven éve fejleszt és gyárt belsőégésű motorokat a BMW és a Mini márkák számára. Minden második BMW autó a steyri üzemben gyártott motorral kerül forgalomba. Tavaly az üzem több mint egymillió motort gyártott, ebből 350 ezer volt dízel, a többi benzines.

Villanymotorok a fókuszban

A beruházás keretében a benzin- és dízelmotorok gyártására szolgáló négy szerelősor további két, villanymotorok gyártására szolgáló sorral bővül. A villanymotorokból az előszéria gyártását 2024 közepén kezdik meg, kereskedelmi tételben pedig a gyártás a tervek szerint 2025-ben indul. A teljes kapacitás évi 600 ezer motor lesz.

A Steyr üzem az e-motorok egy nagy teljesítményű, új generációjának a gyártását is tervbe vette, amelynek kifejlesztésébe a vezérigazgató elmondása szerint 230 millió eurót fektetnek be. További 730 millió eurót fordítanak a telephely bővítésére. Az üzem 2030-ra 4400 alkalmazottat foglalkoztat majd, ennek felét az elektromobilitás terén. Az üzemben foglalkoztatott 700 fejlesztőmérnöknek a kilencven százaléka foglalkozik majd elektromobilitási technológiákkal - mondta el Alexander Susanek.

A BMW jelenleg 2,5 millió járművet gyárt évente, ennek elektromos hajtással szerelt részaránya mintegy tíz százalékot tesz ki, de rohamos ütemben növekszik. Milan Nedeljkovic, a BMW gyártásért felelős igazgatósági tagja 2030-ra évi hárommillió autóval és 50 százalékos elektromos meghajtású részaránnyal számol.

Az elektromos járművek részarányának a növekedése azonban erősen függ a gyártásukhoz szükséges nyersanyagok elérhetőségétől és nem utolsósorban az egyes országok töltési infrastruktúrájától, ami szintén befolyásolja a keresletet.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink