Gyártók Veszélyes alkalmazást von vissza a Nissan

Veszélyes alkalmazást von vissza a Nissan

autopro.hu | 2016.02.26 10:09

Veszélyes alkalmazást von vissza a Nissan

A Leaf modellhez kapcsolódó applikációt szüntetett meg a japán autógyártó, a lépésre kiberbiztonsági okok miatt került sor.

Hirdetés

A TheNissanConnect EV nevű program segítségével a Leaf tulajdonosai az autó hűtését és fűtését tudták kontrollálni okostelefonjukon keresztül, azonban az alkalmazás illetéktelenek számára is lehetővé tette az autó adatainak megszerezését. A hackerek egy biztonsági rést kihasználva hozzáférkőzhettek a vezetési előzményekhez, és akár az autó termikus rendszerének beállításait is módosíthatták.

A hibára az Automotive News értesülései szerint egy ausztrál kutató, Troy Hunt még január 23-án hívta fel a Nissan figyelmét, azonban a gyártó csak egy hónappal később tiltotta le az alkalmazást. A japánok közlése szerint azért nem tették azonnal elérhetetlenné a szolgáltatást, mivel vizsgálataik szerint a jármű biztonságos működését nem befolyásolta a hiba, és a tulajdonosok személy szerinti azonosítása sem volt lehetséges illetéktelenek számára. Az alkalmazás javításának ideje alatt a Leaf-tulajdonosok továbbra is használhatják annak webes változatát, azt ugyanis nem érinti a hiba.

Az eset kapcsán újra napirendre került az autók szoftveres biztonságának témaköre: valószínűsíthető, hogy a dolgok internetének terjedésével kisebb-nagyobb kiberbiztonsági problémák a jövőben is előfordulnak majd egy-egy gyártónál, azonban megítélésük nem egyértelmű: mi számít komoly, a jármű biztonságos üzemeltetését veszélyeztető hibának? Mi az, ami miatt azonnali visszahívás, vagy egyes részszolgáltatások letiltása szükséges? Az egyértelmű válaszokat egy alapos jogalkotási folyamat hozhatja meg.

Kiemelt Partnereink