Gyártók Versenyautós tapasztalatát viszi az utcára a DS

Versenyautós tapasztalatát viszi az utcára a DS

autopro.hu | 2022.02.13 04:19

Versenyautós tapasztalatát viszi az utcára a DS

Fotó: DS

2014-es létrejötte óta a DS Automobiles stratégiájának központi eleme az elektrifikáció. A márka elsőként lépett be a Formula E-be a prémium gyártók közül, és a bajnokságban elért sikereiből rengeteget profitál. Tapasztalatai segítségével a fenntartható mobilitás irányában koncentrálja kutatási és fejlesztési tevékenységét.

Hirdetés

2019-től a DS teljes palettája elérhető tölthető hibrid, vagy elektromos változatban, 2020 óta ez a márka büszkélkedhet a legalacsonyabb szén-dioxid-kibocsátási átlaggal az elektromos és belsőégésű motorokat is kínáló prémiummárkák között. Az átmenet most tovább gyorsul: 2024-től a DS Automobiles kizárólag tisztán elektromos modelleket fog bemutatni.

Az elektrifikáció terén megszerzett pozíció megtatása érdekében a DS Automobiles jelentős mértékben támaszkodik versenydivíziójára, a DS Performance-ra. A csapat most egy olyan prototípussal állt elő, amely tesztelhetővé teszi azokat az innovatív megoldásokat, amelyeket a jövő DS kreációiban fogunk viszontlátni.

A Formula E ihlette az új modellt

„Célunk a Fomula E-ben megszerzett szaktudás és a bajnoki címekkel elért tapasztalat átültetése egy olyan projektbe, amely a jövő nagy teljesítményű elektromos autóját vetíti előre. Ez egy olyan laboratórium, amely lehetővé teszi a részegységek viselkedésének elemzését, azok előkészítését a szériagyártásra. Olyan megoldásokat keresünk, amelyekkel csökkenthetők a költségek, könnyebbé válik a gyártás, és amelyek szériamodellekben is alkalmazhatóak. A következő generációjú E-tense modellekben találkozni fogunk ezekkel a fejlesztésekkel” – fogalmazott Thomas Chevaucher, a DS Performance igazgatója.

Fotó: DS

A DS E-Tense Performance karbonvázas konstrukció, amelynek futóműve a Formula E-ből származik a felfüggesztés geometriája a lehető legjobb tapadást teszi lehetővé az úton, vagy a sokszor hepehupás városi versenypályákon, függetlenül az időjárási körülményektől.

Hatalmas teljesítmény

A hajtáslánc két elektromos motort tartalmaz, amelyek 600 kilowatt, vagyis 815 lóerő összteljesítményűek (250 kilowatt az első, 350 a hátsó motor teljesítménye). A közvetlenül a DS Performance Formula E-beli fejlesztéséből származó két motor teljesítménye kivételes. A soha nem látott, 600 kilowattos visszatöltés segítségével az autó hajtáslánca az energia lehető legjobb felhasználását nyújtja. Bár a modell hagyományos tárcsás/fékbetétes fékrendszerrel is rendelkezik, a visszatáplálás a legtöbb esetben önmagában biztosítja a fékezést.

Az akkumulátor is a versenyzésből érkezik

A hátul középen elhelyezett akkumulátor a DS E-Tense Performance egyik kulcseleme. Egy karbon-alumínium kompozit házban kapott helyet, amelyet a gyártó tervezett. Az elektromos versenysport által inspirált akkumulátor fejlesztése a TotalEnergies-vel és leányvállalatával a Saft-tal együttműködésben történt. A partner kutatásainak eredményeképpen az innovatív kémia és a cellák immerzív hűtési rendszere szakítást jelent a jelenlegi technológiákkal, köszönhetően a prototípus számára kifejlesztett Quartz EV Fluid-nak.

Fotó: DS

Ez az akkumulátor akár 600 kilowatt teljesítményű gyorsítási és visszanyerési fázisokat is lehetővé tesz és teljesen új utakra tereli a jövő elektromos szériaautóinak fejlesztését.

Jövőbemutató formaterv

A frontrész a hűtőrács helyére egy új kifejezési felületet kapott. Ez a DS Aero Sport Lounge tanulmányon már látott vitrinszerű megoldás magában foglalja a háromdimenziós hatású logót, és különleges üdvözlő animációt is láthatunk rajta.

Az új nappali fények a technológiát és a kifinomult stílust ötvözik. A fényforrásokat 800 Led alkotja. A fényszórók helyén két kamerát találunk, melyek teljessé teszik az autó vizuális identitását, ugyanakkor hasznos adatokat is mutat. A 21 colos keréktárcsák aerodinamikus profilúak.

Az utasteret az adatkinyerés jegyében tervezték. A kagylóülések és a Formula E kormány versenyatmoszférát teremtenek. A kényelem és a részletekre való figyelem szintén teret kapott a kárpitozás fekete bőrbetéteinél.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink