Gyártók Vérfürdőre figyelmeztet a Stellantis vezére

Vérfürdőre figyelmeztet a Stellantis vezére

autopro.hu/V.M. | 2024.01.22 17:20

Vérfürdőre figyelmeztet a Stellantis vezére

Fotó: Stellantis

A Stellantis autóipari konszern vezetője, Carlos Tavares megerősítette, hogy az autógyártó el kívánja kerülni, hogy egy nyereségességét romboló árháborúba keveredjen, egyúttal figyelmeztetéssel szolgált az egész iparág számára.

Hirdetés

A vállalatvezető egy új elektromos platform bemutatóján felszólalva kifejtette, hogy az iparág legnyereségesebbjei között lévő Stellantis viszonylag védett az árcsökkentési hullám hatásaival szemben.

Ugyanakkor Tavares figyelmeztetett, hogy a meggondolatlan árcsökkentések egyes vállalatokat „bajba sodorhatnak”, veszteségessé tehetik őket, illetve felvásárlások célpontjaivá válhatnak.

„Ha nekiáll valaki a költségügyi realitásokat figyelmen kívül hagyva árat csökkenteni, az vérfürdőt fog eredményezni” – így szólt Tavares baljós előrejelzése, amihez hozzátette: „Tudok egy vállalatról, ami brutális mértékben csökkentette árait, és a nyereségességük szörnyen bezuhant.”

Nincsenek ellátási gondok

Tavares kitért a vörös-tengeri helyzetre is, ami már több európai autógyár, köztük az esztergomi Suzuki leállásához is vezetett. A vállalatvezető szerint az, hogy a hajók Afrika felé kerülve, hosszabb úton jutnak el Európába, egyelőre csak költségek tekintetében érinti a Stellantis-t.

„Valóban, egyes versenytársainknak némi problémája adódott ezzel. Ez (azonban) nem igaz ránk. Egyelőre rendben vagyunk, a dolgok jól mennek” – mondta Tavares, aki a Reuters szerint hosszabb távra előretekintve azt is elárulta, hogy a mostani bonyodalmak miatt nem fognak lemondani a távol-keleti beszállítókról, akik kulcsfontosságúak az elérhető árú autók gyártása szempontjából.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink