Gyártók Végleg bezárja egyik orosz gyárát a VW

Végleg bezárja egyik orosz gyárát a VW

autopro.hu/V.M. | 2022.07.07 09:21

Végleg bezárja egyik orosz gyárát a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen Csoport véglegesen bezárja kettő oroszországi gyárának egyikét, miután az importált alkatrészekre kivetett nyugati szankciók ellehetetlenítették a termelést.

Hirdetés

A Nyizsnyij Novgorodban található üzem bezárását a helyi szakszervezet jelentette be, miután a dolgozókkal a VW közölte, hogy az egységet nem tudja tovább működtetni az Európai Unióból és Ukrajnából szállított alkatrészek, illetve azok hazailag gyártott helyettesítőinek hiánya miatt.

A VW közlése szerint a döntéséhez az is hozzájárult, hogy a nagyfokú bizonytalanság miatt nem látni, mikor és hogyan tudná ismét beindítani termelést. A német autógyártó óriás márciusban, az orosz-ukrán háború kitörése után állította le kettő oroszországi gyárát.

A Nyizsnyij Novgorodban lévő gyárat, aminek bezárása mintegy 200 dolgozót érint, a VW nem tulajdonolja. Az ukrajnai háború kitöréséig a Gaz Csoporttal kötött megállapodás értelmében szerelte ott össze többek között a Škoda Kodiaq, Karoq és Octavia modelleket.

Kétséges jövő

A VW másik oroszországi gyára a Moszkvától délnyugatra fekvő Kalugában van. A márciusi leállásig a VW Polo, VW Tiguan, Škoda Rapid, Audi Q7 és Q8 modelleket szerelte itt össze a Gaz licenc alapján, ezenkívül benzinmotorok is készültek itt.

A VW azt egyelőre nem közölte, hogy a 4200 főt foglalkoztató üzemmel milyen tervei vannak – írta meg az Autocar.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink