Gyártók Vége a Volkswagen belső háborújának?

Vége a Volkswagen belső háborújának?

Biró Csongor | 2015.05.04 08:59

Vége a Volkswagen belső háborújának?

Alsó-Szászország miniszterelnöke, Stephan Weil egy interjúban megnyugtatta a Volkswagenért aggódókat. Szerinte a fegyverek elhallgattak és eljött újra az üzlet ideje. Május 5-án azonban közgyűlés lesz.

Hirdetés

A Volkswagen belviszálya azután csúcsosodott ki, hogy Ferdinand Piech, aki a Volkswagen többségi tulajdonát birtokló Porsche 13 százalékos tulajdonosa, sikertelenül próbálta eltávolítani Martin Winterkorn cégvezetőt a vállalat éléről. Piech végül a munkavállalói érdekképviselet és az állami vezetők nyomására lemondott a felügyelőbizottsági pozíciójáról és feleségével együtt a 20 tagú igazgatóságból is visszavonult. A szövetségi állam 20 százalékos, második legnagyobb birtokosa a Volkswagen-csoportnak.

Csak az egyikük győzhet

Bár Weil a viszály elcsitulásáról mesélt a Bildben, Piech újabb frontot nyitott azzal, hogy megtámadta két unokahúgának az igazgatótanácsi kinevezését. A többi tag által támogatott Louise Kiesling és Julia Kuhn-Piech szerinte túl tapasztalatlan a feladat ellátásához, helyettük Wolfgang Rietzle autóipari menedzsert és Brigitte Ederer korábbi Siemens vezetőt jelölte a posztokra április 30-án. Május elsején az üzemi tanács, amely a tagok felét delegálja, támogatta Piech unokahúgait, véglegesítve jelölésüket.

A 34 éves Julia és az 57 éves Louise

Ha május 5-én a közgyűlés is elfogadja a jelölésüket, Piech ezt már csak a bíróságon tudja megtámadni. Weil szerint azonban már nincs hatalmi harc, a vállalat az üzletre koncentrálhat és azt reméli, hogy javul a viszony Piech és az igazgatóság között.

A Piech-család, Winterkorn és Weil miniszterelnök 2013-ban

Kiemelt Partnereink