Gyártók Vége a jogi harcnak a Toyota és beszállítója között

Vége a jogi harcnak a Toyota és beszállítója között

autopro.hu/V.M. | 2023.11.03 06:18

Vége a jogi harcnak a Toyota és beszállítója között

Fotó: Toyota Europe Newsroom

A Nippon Steel japán acélgyártó visszavonta perkeresetét, amit a Toyotával és a Mitsui & Co japán vállalatcsoporttal szemben nyújtott be szabadalomsértés miatt. Ugyanakkor a Toyota egyik partnere, a rivális Baoshan Iron & Steel ellen folytatja a jogi küzdelmet.

Hirdetés

A Nippon Steel két évvel ezelőtt, 2021-ben perelte be a három vállalatot, azoktól kártérítést követelve, amiért állítása szerint szabálytalanul használják egy nem irányított szemcsézetű elektrotechnikai acéllemezekkel kapcsolatos szabadalmát.

A Toyotával és a Mitsui & Co-val szembeni követeléseiről most lemondott a vállalat, ami szerint a pereskedés folytatása nem szolgálná a japán ipar versenyképességét, különösen egy olyan időben, mikor az ország autó- és acéliparának még szorosabbra kell fűznie az együttműködését a fokozódó verseny és a dekarbonizáció miatt.

A Nippon Steel szóvivője hozzátette: „Fokozni fogjuk erőfeszítéseinket a Toyotával több területen, köztük az autók elektrifikációjában és a dekarbonizációs kezdeményezésekben.”

Fontos technológiáról van szó

Az Nippon Steel először fogta perbe a régi vevőjének számító Toyotát, amivel Japán legnagyobb acélgyártója és autógyártója került szembe egymással. A fémipari óriás a kereset benyújtásakor azt is kérelmezte a hatóságoktól, hogy előzetes intézkedésként a Toyotának tiltsák meg a szabadalmat sértő acéllal készülő járművek gyártását és értékesítését.

A jogi csatározás jól mutatja a mágneses tulajdonságaik miatt elektromos motorokban használt elektrotechnikai acélok fontosságát, melyek meghatározó szerepet játszanak az elektrifikációban.

Bár a japán vállalatok között béke köttetett, a Nippon Steel a Reuters által idézett közleményében az írta, hogy a kínai Baoshannal szembeni pert folytatja, és „eltökélten megvédi szellemi tulajdonjogait és a technológiai fejlesztése gyümölcsét.”

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink