Gyártók Valótlan fogyasztási értékek miatt fizet a Porsche

Valótlan fogyasztási értékek miatt fizet a Porsche

autopro.hu/V.M. | 2022.06.17 12:18

Valótlan fogyasztási értékek miatt fizet a Porsche

Fotó: Porsche Newsroom

A Porsche egy peren kívüli megállapodás keretében legalább 80 millió dollár kifizetésébe egyezett bele az Egyesült Államokban, miután azzal vádolták meg, hogy manipulálta járművei kibocsátási és üzemanyag-fogyasztási értékeit.

Hirdetés

A csoportos perkeresetet benyújtó autótulajdonosok azt állították, hogy a német sportautó-gyártó manipulálta tesztautói károsanyag-kibocsátási és fogyasztási értékeit, ezzel eltéréseket okozva a tesztelt és az értékesített járművek mutatóiban. Az ügy félmillió, 2005 és 2020 között készült járművet érint.

A Porsche a megegyezés után közölte, hogy nem ismeri el a vádakat, és „a megállapodás az ügy befejezését szolgálja.” Az érintett járművek tulajdonosai 250-1109 dollár közötti összeget fognak kapni.

A hardvert és a szoftvert is megpiszkálták

A felperesek szerint a Porsche a tesztjárművek differenciálművébe eltérő fogaskerekeket épített be, továbbá szoftveres téren is szabálytalan módosításokat végzett. Ennek eredményeként a tesztautók kevesebb káros anyagot bocsátottak ki és kevesebb üzemanyagot fogyasztottak. A peren kívüli megállapodás Reuters által idézett dokumentumai szerint tesztek alapján az értékesített járművek egy liter üzemanyaggal 0,4-0,8 kilométerrel kisebb távolságot képesek megtenni, mint ahogy az a prospektusadatok szerint feltételezhető lenne.

A Porschét azután perelték be, hogy a gyártó 2020-ban belső vizsgálatot indított azt követően, hogy kiderült, illegális módosításokat végeztek korábban gyártott modelljein.

Függetlenül a mostani ügytől, a VW 250 millió dollárt fog fizetni Porsche-tulajdonosoknak, amiért járműveik Sport+ módban szabálytalanul nagy károsanyag-kibocsátást produkáltak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink