Gyártók Üzemanyagcellás kamionokat tesztel a Volvo

Üzemanyagcellás kamionokat tesztel a Volvo

autopro.hu/V.M. | 2022.06.21 08:21

Üzemanyagcellás kamionokat tesztel a Volvo

Fotó: Volvo Trucks Media Library

A haszongépjárműveket gyártó Volvo Csoport hidrogén üzemanyagcellás nyerges vontatók tesztelését kezdte meg, lépést téve afelé, hogy az évtized második felében azokkal bővítse kínálatát.

Hirdetés

A Volvo Csoport ma már akkumulátoros elektromos, illetve megújuló üzemanyaggal, például biogázzal működő teherautókat is kínál. Tervei szerint az évtized második felében a szén-dioxid-semleges technológiából álló kínálatát egy harmadik taggal, a hidrogén üzemanyagcellás hajtással egészíti ki.

A cél elérése felé vezető úton fontos lépés az üzemanyagcellás járművek tesztpályákon belüli tesztjeinek mostani megkezdése, amit néhány év múlva a partnerekkel folytatott pilot programok fognak követni.

A Volvo ígérete szerint a hidrogénhajtású teherautói akár 1000 kilométeres, tehát a dízelüzemű társaikéhoz hasonló hatótávolsággal fognak rendelkezni, miközben kevesebb mint negyedóra alatt fel lehet majd tölteni őket. A meghajtásról kettő darab, együttesen 300 kilowatt teljesítményű üzemanyagcella fog gondoskodni. Ezeket a Cellcentrik, a Volvo és a Daimler Truck közös, üzemanyagcella-gyártásra szakosodott vállalata fogja szállítani.

Nem szabad várni

A Volvo elismeri, hogy a hidrogénalapú közlekedés előtt több kihívás áll, köztük a megújuló energia felhasználásával előállított zöld hidrogén alacsony elérhetősége, valamint a töltőhálózat fejletlensége, ugyanakkor a zöld hidrogén kínálatának jelentős bővülését jósolja.

„Azonban nem várhatunk az áruszállítás dekarbonizálásával, már így is késésben vagyunk” – vélekedik Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke, aki szerint a ma rendelkezésre álló technológiákkal kell megkezdeni az átállást. Hozzátette: „Az üzemanyagcellás teherautók fontos kiegészítővé válhatnak majd a távolsági és nagy tömegű szállítások esetében néhány év múlva.”

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink