Gyártók Úttörő szerepet vállalna a Ford az elektromos átalakulásban

Úttörő szerepet vállalna a Ford az elektromos átalakulásban

autopro.hu/H.J. | 2021.05.01 16:23

Úttörő szerepet vállalna a Ford az elektromos átalakulásban

Fotó: Twitter/Ford

Az elektromos járművek iránti igény az elmúlt hónapokban ugrásszerűen megnövekedett. Az OEM-ek mellett újabb és újabb startupok jelennek meg a piacon, egyre csak növelve a konkurenciát a hagyományos gyártók számára – így nem csoda, hogy a gyártással és a termékekkel szemben támasztott követelmények is ugrásszerűen növekednek. A vállalatok jelenleg gőzerővel dolgoznak azon, hogy a lehető leghatékonyabb megoldásokat találják meg a járművek következő generációjának zavartalan működéséhez szükséges töltési infrastruktúra kiépítésében. Nincs ezzel másképp a Ford sem, amely gőzerővel dolgozik az akkumulátor-szektor fejlesztésén.

Hirdetés

A zöld átalakulást a Ford is prioritásként kezeli – a bejelentések szerint a márka 2025-ig legalább 22 milliárd dollárt fektet az összekapcsolt, villamosított járművek gyártásába, ráadásul a legnépszerűbb belső égésű modellek fejlesztésével indítva. Észak-Amerikában a Ford Mustang Mach-E már a sikeres korai értékesítési szakaszon is túlvan, ráadásul a teljesen elektromos Ford Transit ez év végén kerül forgalomba, és a teljesen elektromos F-150 2022 közepére érkezhet meg.

Akkumulátor-kiválósági központba fektet a márka

Mindezen fejlődés ellenére azonban továbbra sem hanyagolható el az a probléma, hogy az akkumulátorok üzemideje még mindig nem a legtökéletesebb, emellett a használt elemek sorsáról sem nyilatkoznak a gyártók. Jennifer Flake, a Ford szóvivője az IndustryWeeknek elmondta, hogy a vállalat villamosítás iránti elkötelezettségének részeként 185 millió dollárt fektet be egy új, globális akkumulátor-kiválósági központban, a Ford Ion Parkba. A márka célja, hogy a Ford Ion Park és csapata felgyorsítsa az akkumulátorok és az akkumulátorcellák technológiájának kutatását és fejlesztését – ideértve a jövőbeni akkumulátorgyártást is.

Az autógyártó csaknem két évtizedes akkumulátor-szakértelemre épít azáltal, hogy egy 150 fős szakértői csoportot központosít az akkumulátor-technológia fejlesztésébe – a kutatásban, a gyártásban, a tervezésben, a beszerzésben, a minőségben és a pénzügyekben –, hogy segítsen a Fordnak gyorsabban fejleszteni és gyártani az akkumulátor-elemeket.

Hau Thai-Tang, a Ford vezető termékplatform- és üzemeltetési igazgatója elmondta, hogy a beruházásnak köszönhetően idővel még több, jobb, és alacsonyabb költségű elektromos modell értékesítését is lehetővé teszik. A szakértő hozzátette, hogy új eszközöket és megoldásokat hoznak létre, amelyekre szükség van a széndioxid-mentes, megfizethető és jobb jövő érdekében. Korszerűsítik a Ford akkumulátor-fejlesztési és gyártási képességeit, hogy a költségeket és a termelési változókat a világ minden táján gyorsabban és minőségileg jobban ellenőrizhessék. A sikeres befektetés azt jelentené, hogy jobb integrációs és innovációs lehetőségek szabadulnak fel az értéklánc minden aspektusában – a bányászattól kezdve a lehetséges jövőbeni gyártási folyamatokon át, egészen az újrahasznosításig.

Néhány részlet a beruházásról

A beruházás központi eleme egy együttműködő tanulólaboratórium Michigan délkeleti részén, amelyet 2022 végén nyitnak meg. Ez a világszínvonalú, mintegy 200 ezer négyzetméter nagyságú laboratórium magában foglalja az elektródák, cellák és elemek tervezésére és gyártására szolgáló kísérleti berendezéseket, a legmodernebb technológiát alkalmazva az új gyártási technikák kipróbálására.

A Ford Ion Park csapatát Anand Sankaran fogja vezetni, aki 32 autóipari erőelektronikai és hibrid járműtechnológiával foglalkozó szabadalommal büszkélkedhet. A Ford 30 éves veteránja, Sankaran a tervek szerint új pozícióba hozza az akkumulátorok és a villamosítás terén szerzett évtizedes tapasztalatokat.

A csapat az ügyfelek tapasztalatait felhasználva optimalizálja az akkumulátortechnológiákat, amelyek a személyautók, a teherautók, a haszongépjárművek, és a flotta tulajdonosai számára egyaránt a legnagyobb értéket tudják majd nyújtani – olvasható az IndustryWeek oldalán.

Kiemelt Partnereink