Gyártók Újraindult a Tesla Model 3 gyártása

Újraindult a Tesla Model 3 gyártása

autopro.hu/V.M. | 2021.03.01 16:21

Újraindult a Tesla Model 3 gyártása

Fotó: Tesla

A Tesla eredetileg két hétig akarta üzemeltetni a Model 3 gyártását a kaliforniai Fremontban található fő gyártóegységében, a leállás azonban csak néhány napig tartott végül. Nemrég további információk láttak napvilágot arról, hogy mikor indulhat a Model Y gyártása Németországban.

Hirdetés

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a Tesla ideiglenesen leállította a Model 3 elektromos szedán kaliforniai gyártását. A szünet a tervek szerint február 22-től március 7-ig tartott volna. A vállalat nem közölte a leállás okát, ám sejthető, hogy a globális chiphiány volt az.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója a Twitteren elismerte, hogy szüneteltették a termelés, ám azt is közölte, hogy február 24-én, azaz két nap szünet után az újraindult. Üzenetében alkatrészhiányra hivatkozott, és úgy fogalmazott, hogy „Fremont leállt két napra”, ami azt is jelentheti, hogy nem csak a Model 3 összeszerelése akadt meg ideiglenesen.

Érkeznek az új modellvariánsok

Egy kiszivárgott, munkavállalóknak küldött levelében Musk szintén alkatrészhiányt írt a leállás okaként, ám hozzátette, hogy a szünetet karbantartásra és a gyártási eszközök fejlesztésére használták.

Ugyanabban az üzenetében a vállalatvezető azt is közölte, hogy a Model S és a Model X SUV új változatainak készítéséhez szükséges átszerelési munkálatok már majdnem befejeződtek. „A következő negyedévben már teljes kapacitással szeretnénk termelni” – fogalmazott Musk. Ezt azzal folytatta, hogy a magas kereslet miatt rövidesen ismét két műszakban fog zajlani a gyártás, hozzátéve: „Kérlek, jelezzétek az ismerőseiteknek, hogy embereket keresünk.”

A Tesla weboldalán elérhető rendelési információk szerint úgy tűnik, hogy a vállalat a Model S gyártását helyezi előtérbe. A típus Long Range és új, három villanymotoros Plaid nevű változatának rendeléstől számított kiszállítási ideje három-nyolc hét, ami azt jelenti, hogy az első járműveket márciusban juttathatják el megrendelőikhez. A Model X esetében a kiszállítást májusra vagy júniusra ígérik. A Model S új csúcsváltozatának, a több mint 830 kilométer hatótávval rendelkező Plaid+ esetében a rendelés teljesítését csak valamikor 2021 végére ígérik – olvasható az electrive.com oldalán.

A Model X után jöhetnek a német Model Y-ok

A teslás hírekkel foglalkozó német Teslamag hírportál szerint röviddel az első új Model X-eket követően a kisebb Model Y új, Németországban gyártott példányaiból is kiszállíthatják az első darabokat. Logisztikai szakértőkre hivatkozva az internetes portál azt írja, hogy a Model Y előszériájának grünheidei gyártása májusban indulhat, míg a sorozatgyártás júliusra-augusztusra van tervezve.

Az információ állítólag a Deutsche Bahntól származik, aminek a Tesla jelezte, hogy konténerekre lesz szükséges májustól a prototípusgyártáshoz, július-augusztustól pedig a sorozatgyártáshoz.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink