Gyártók Újraindulnak az MEB platformos VW-gyártósorok

Újraindulnak az MEB platformos VW-gyártósorok

autopro.hu/D.Á. | 2022.03.28 14:22

Újraindulnak az MEB platformos VW-gyártósorok

Fotó: Volkswagen Newsroom

Pár nappal a tervezett időpont előtt újranyit a VW MEB platformos autóinak gyártósora Zwickauban és Drezdában, a cseh gyártású, szintén MEB padlólemezre épülő, elektromos Škoda Enyaq-ok azonban még egy darabig nem készülnek, így tovább növekednek a szállítási idők.

Hirdetés

A Volkswagen korábban azt közölte, hogy április elejéig nem indulnak újra a gyártósorai, most azonban a tervezettnél egy héttel korábban jó hírrel szolgáltak. Az alkatrészellátási helyzet átmenetileg javult, már kétműszakos termelés is lehetséges. Március 30-án újraindul például az ID.3-akat gyártó drezdai gyár is. A gyártó egy szóvivője elmondta, a legfőbb cél a kiszállítások felpörgetése, az viszont nem derült ki, fognak-e előnyben részesíteni egy-egy modellt a többihez képest.

Az ukrajnai háború kirobbanása hatására a Volkswagen gyárainak meg kellett állnia Zwickauban és Drezdában, mert nem jutottak hozzá az ukrajnai Leoni városában készülő vezetékkötegekhez. A helyzet miatt az új ID.5 bemutatóját is kénytelen volt elhalasztani a VW.

Nagy a lemaradás

Miközben a VW ID.3, ID.4, ID.5, az Audi Q4 e-tron és annak Sportback verziója, valamint a Cupra Born gyártása ismét elindul, a Škoda központi, a csehországi Mladá Boleslavban található gyára továbbra is áll. Az itt készülő elektromos Škoda Enyaq iV gyártásának újraindulása a Volkswagen szerint hetek kérdése, ezért a szállítási idők meg fognak növekedni. A Škoda Auto Németország jelezte, a késés nem lesz jelentős, és csak átmeneti állapotról van szó. A leginkább érintett kivitelek a kisebb akkumulátorral szerelt Enyaq iV 50 és 60, valamint a nagyobb akkumulátorral és összkerékhajtással kínált 80x, ezek rendelhetősége szünetel. A legnépszerűbb konfiguráció, az Enyaq iV 80 és a Coupé változat továbbra is megkötések nélkül rendelhető.

A plug-in hibridek közül az Octavia iV németországi rendelhetőségét függeszti fel a Škoda határozatlan időre, miután a modell kalkulált szállítási ideje 2023 augusztusáig tolódott. A Superb iV március 30-ig, rendelhető, utána egy darabig nem, az Audi és a Volkswagen hibrid modelljeire pedig már március közepétől nem lehet rendelést leadni — írta meg az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink