Gyártók Újabb lépést tesz a hidrogénmobilitásban a Honda

Újabb lépést tesz a hidrogénmobilitásban a Honda

autopro.hu/V.M. | 2023.02.02 14:22

Újabb lépést tesz a hidrogénmobilitásban a Honda

Fotó: Honda Newsroom

A japán Honda bejelentette, hogy idén megkezdi annak az új hidrogén üzemanyagcellás rendszerének gyártását, amit a General Motors-szal közösen fejlesztett ki. Az új fejlesztést a vállalat nem csak személyautókban akarja alkalmazni.

Hirdetés

Hivatalos tervei szerint a Honda az évtized közepére évente mintegy 2000 darabot értékesítene amerikai partnerével fejlesztett rendszeréből. 2030-ra ezt a számot 60 ezerre növelné.

Az üzemanyagcellákat a Honda saját hidrogénhajtású járműveiben, haszonjárművekben, stacionárius energiatermelő-egységekben, valamint építőipari gépekben is alkalmazni kívánja. A rendszerek gyártását a GM-mel közös vállalata fogja végezni.

A hidrogénnel kapcsolatos kutatásokat harminc éve folytató Honda, az általa következő generációsnak nevezett rendszerével reményei szerint több mint duplájára növelheti az élettartamot, míg a költségeket harmadára csökkenti – összevetve régebbi üzemanyagcellás rendszerével.

Van jövője a technológiának

„A haszongépjárműveket világszerte használják, és valószínűleg pont úgy elektrifikálni fogják őket, mint a személyautókat” – mondta Tetsuya Hasebe, a Honda hidrogénüzleti fejlesztési divíziójának vezetője.

A szakember hozzátette, hogy a folyamat során valószínűleg akkumulátoros elektromos és üzemanyagcellás hajtással rendelkező tehergépkocsik is születni fognak, utalva arra, hogy a jövőben várhatóan nagy piaca lesz az üzemanyagcellás technológiáknak – számolt be a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink