Gyártók Újabb forrásból szerez be zöldacélt a Volvo

Újabb forrásból szerez be zöldacélt a Volvo

autopro.hu/V.M. | 2023.09.19 06:17

Újabb forrásból szerez be zöldacélt a Volvo

Fotó: Volvo Trucks

A Volvo Csoport együttműködésre lépett a H2 Green Steel vállalattal. A megállapodás szerint a svéd acélipari vállalat 2026-tól zöldacéllal látja el a haszonjárműveket gyártó vállalatot, hozzájárulva annak környezetvédelmi céljaihoz.

Hirdetés

A Volvo Csoport célja, hogy az üvegházhatású gázokat tekintve 2040-re nettó zéró kibocsátásúvá alakítsa termelési értékláncát. A mostani megállapodást a vállalat egy efelé vezető lépésnek nevezi.

A H2 Green Steel az észak-svédországi Bodenben épülő acélgyárából fogja alapanyaggal ellátni a Volvót. Az új üzemben 2025 végén indul a termelés megújuló energiaforrások használatával, 2030-ra pedig évente 5 millió tonna úgynevezett zöldacél, vagyis közel teljesen szén-dioxid-kibocsátás nélkül készült acél előállításával számolnak.

Az acél nagy mértékben hozzájárul a Volvo járművek karbonlábnyomához – áll vállalat közleményében. A Volvo ezért is kötelezte el magát amellett, hogy 2030-ra az évente beszerzett acél legalább tizede közel teljesen kibocsátásmentes legyen.

A Volvo elektromos teherautóiban már 2022-től használnak zöldacélt, amit a szintén svéd SSAB acélgyártó szállít. Az új partner H2 Green Steel vállalatával korábban már a Mercedes-Benz és a Scania is beszállítói megállapodást kötött.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink